Εορταστικές γευστικές αμαρτίες

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αν και θα έπρεπε να αποτελούν νησίδες απόλαυσης, μας γεμίζ ουν άγχος και ενοχές.
Είναι τα παραπάνω συνήθως κιλά που κρατούμε ως ενθύμιο των λίγων ξέγνοιαστων ημερών και που μαρτυρούν έναν αγώνα που δώσαμε χωρίς επιτυχία.
Ο εορτασμός των ημερών αυτών είναι παραδοσιακά συνδεδεμένος με πλούσια σε ποικιλία και γεύσεις τραπέζια και με έναν συνδυασμό ολοκληρωτικής κατανάλωσης γλυκών εδεσμάτων. Οι πειρασμοί είναι μεγάλοι και οι ημέρες λίγες για να τους αγνοήσουμε.
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;
Αν σκεφτόμασταν πιο ψύχραιμα, θα βλέπαμε πως δεν αξίζει να καταπιεζόμαστε τόσο πολύ. Όλον τον χρόνο, ο ρυθμός της καθημερινότητάς μας, το lifestyle και ο φόβος των περιττών κιλών δεν μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε τη διατροφή μας. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά όμως είναι μια καλή ευκαιρία να «αμαρτήσουμε» λιγάκι. Λίγη αμαρτία κάνει πιο ωφέλιμη την πίστη.

Γαλοπούλα-γεμιστή παραδοσιακη συνταγη χριστουγενων
Μια γλυκειά, πλούσια σε αμινοξέα και τρυπνοφάνη αμαρτία

Το γιορτινό τραπέζι
Σίγουρα κάποιες από τα εορταστικές τροφές είναι παχυντικές. Όμως, κρύβουν κάποια πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό μας. Η γαλοπούλα που είναι ένα από τα πιο φημισμένα φαγητά, είναι μια καθαρή πηγή πρωτεΐνης. Περιέχει μόνο 135 θερμίδες (40 λεπτά γρήγορο περπάτημα) και 24 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Επίσης, είναι πλούσια σε αμινοξέα και τρυπνοφάνη, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι υπεύθυνη για τη καλή μας διάθεση.

Στη γέμιση της γαλοπούλας βάζουμε συνήθως ξηρούς καρπούς που έχουν πολλές ευεργετικές ικανότητες. Το περιοδικό plosOne δημοσίευσε μελέτη, σύμφωνα με την οποία άνθρωποι που καταναλώνουν τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς, μειώνουν τις πιθανότητες για παχυσαρκία και να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.

Σε ένα τραπέζι ποτέ δεν λείπουν οι θρεπτικές και απαραίτητες για τον οργανισμό σαλάτες. Αν περιέχουν και φυλλώδη λαχανικά τότε μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

salata-xamilon-thermidwn
Οι σαλάτες με φυλλώδη λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας

Επίσης, τα μπαχαρικά που περιέχουν διάφορα φαγητά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Το ψωμί που είναι παρεξηγημένο από την άποψη του βάρους, όταν είναι ψημένο -κάτι που συνηθίζεται στα εορταστικά τραπέζια- το προζύμι του παράγει μια αντιοξειδωτική ουσία που θωρακίζει τον οργανισμό μας από ασθένειες όπως η πνευμονία.
Ένας έξυπνος τρόπος για να μην στερηθούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις είναι το περπάτημα. Την περίοδο των γιορτών οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μειωμένες εργασιακές υποχρεώσεις και μεγαλύτερο ελεύθερο χρόνο. Τι καλύτερο για τις ημέρες αυτές από ένα περίπατο στους στολισμένους δρόμους της πόλης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Τι καλύτερο από το κάψουμε κρυφά πολλές από τις θερμίδες που καταναλώσαμε;

Με λίγη προσοχή, λοιπόν, δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε! Ας απολαύσουμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Άλλωστε, είναι μόνο μια φορά το χρόνο.