Εναλλακτικές γλυκές λύσεις

Υπάρχουν αφορμές για να καταναλώσουμε ένα γλυκό ή μια σοκολάτα; Ασφαλώς και μάλιστα ιδιαίτερα πολλές. Μια συγκέντρωση με φίλους στο σπίτι, μια συνάντηση σε ένα αγαπημένο καφέ αφού προηγουμένως έχουμε καταναλώσει αρκετούς καφέδες, μια βραδιά στον καναπέ μας για να δούμε μια ταινία.

Αφορμές λοιπόν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και οι τύψεις, αυτές που λέμε… δεύτερες σκέψεις: “Ναι, αλλά μόλις άρχισα δίαιτα”, “έχω ήδη φάει πολλά γλυκά τις προηγούμενες μέρες”, “δεν θα μπορέσω να κρυφτώ από τη ζυγαριά μου που  μαρτυρά τις ατασθαλίες που έχω κάνει όλον αυτόν τον καιρό”…

Κάθε σκέψη όμως που λέει “όχι” στην επιθυμία, γιγαντώνει τον πειρασμό και μαζί του την ακαταμάχητη αίσθηση της λιγούρας.

Γιατί τόση όμως ένταση απέναντι σε μια τόσο απλή, ασήμαντη σχεδόν επιθυμία; Ποιος είπε πως βλάπτει ένα γλυκό που τόσο λαχταράμε;

Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε να επαναλαμβάνουμε πως δεν κάνει κακό η κατανάλωση, όταν γίνεται με προσοχή και σύνεση.

Είναι φυσικά εσφαλμένη η αντίληψη ότι τα γλυκά, επειδή είναι πλούσια σε ζάχαρη, βούτυρο και κρέμα γάλακτος (κορεσμένα λιπαρά), είναι τόσο παχυντικά που πρέπει να αποκλείονται από το διαιτολόγιό μας. Όλοι οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν την κατανάλωση των γλυκών με μέτρο, καθώς μόνο έτσι γίνονται καλοί σύμμαχοι για τη διατήρηση της σιλουέτας μας.

Strawberry jam
Τα γλυκά και τα παράγωγά τους σε μικρές ποσότητες στο πρόγραμμα λειτουργούν συμπληρωματικά για μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή

Με μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, ζωικά λιπαρά, θερμίδες

Τα γλυκά και τα παράγωγά τους, τα οποία αν και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, ζωικά λιπαρά και θερμίδες, πρέπει να περιέχονται σε μικρές ποσότητες στο διατροφικό πρόγραμμα κάθε ανθρώπου, καθώς λειτουργούν συμπληρωματικά για μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή. Είναι γεγονός, ότι η αύξηση του σωματικού βάρους συμβαίνει μόνο σε όσους κάνουν αλόγιστη κατανάλωση των γλυκών.

Εναλλακτικές γλυκές λύσεις

Υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις για την ακόρεστη επιθυμία σας να φάτε γλυκό χωρίς να πληγώσετε τον εγωισμό μας, που πιθανώς είχε αποφασίσει να καταχωνιάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αντίστοιχες διαιτητικές παρεκκλίσεις.

pagwto04
Υπάρχουν λύσεις με λιγότερες θερμίδες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα γλυκό μετά το φαγητό

Αυτές αφορούν σε επιλογές με λιγότερες θερμίδες.

  • Προτιμήστε την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας (υγείας ή bitter) αντί για μια σοκολάτα γάλακτος ή ένα σιροπιαστό γλυκό. Η σοκολάτα «bitter» έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει τις λιγότερες θερμίδες.
  • Καταναλώστε ένα ρόφημα κακάο, το οποίο έχει μόλις 36 θερμίδες και μπορεί να σας καλύψει την επιθυμία για γλυκό.
  • Φτιάξτε ένα σπιτικό γλυκό με αγνά υλικά, το οποίο θα έχει λιγότερη ζάχαρη και λίπος σε σχέση με τα γλυκά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
  • Προτιμήστε μια μπάρα με δημητριακά (υπάρχουν διάφορες γεύσεις), ξηρούς καρπούς και σοκολάτα που θα σας ικανοποιήσει τη λιγούρα.
  • Ένα μπολ με γιαούρτι και μέλι είναι κατάλληλο για να αντικαταστήσετε ένα γλυκό που θα καταναλώνατε μετά το φαγητό.
  • Δοκιμάστε μικρά παστέλια.
  • Ένα μικρό κομμάτι χαλβά από ταχίνι, ο οποίος περιέχει µονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Ζελέ light, ψητά φρούτα, μπανάνα στο γκριλ με λίγη κανέλα, αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά με αποξηραμένα φρούτα και λίγους ξηρούς καρπούς, παγωτό γιαούρτι, ρυζόγαλο από ημιάπαχο ή άπαχο γάλα, σπιτικό ice tea και milkshake.
  •  Φρούτα ή μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, τα οποία μπορούν να μας γλυκάνουν, δίνοντάς μας επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες.

HOLISTIC FITNESS TEAM