Κατάθλιψη: Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να διορθωθεί

Είμαστε όλοι καταθλιπτικοί! Η φράση αυτή που τόσο συχνά  ακούγεται, μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, το πρόβλημα όμως παραμένει: η οικονομική κρίση, η καθημερινη πίεση δημιουργούν stress και άγχος, που οδηγεί σε ψυχολογικά αδιέξοδα, και μάλιστα σε υψηλό βαθμό τις γυναίκες.  Πόσο δύσκολη ασθένεια είναι η κατάθλιψη και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;     

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ένα ποσοστό 10% έως 25% του γυναικείου πληθυσμού μπορεί να παρουσιάσει καταθλιπτικές διαταραχές, κάτι που ισχύει αλλά σε μικρότερο βαθμό (5% έως 9%) και για τους άνδρες.

Στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής θα μπορούσε όχι μόνο να ακολουθήσει τις οδηγίες ενός ψυχιάτρου, στο πλαίσιο της  ψυχοθεραπείας, πιθανώς φαρμακευτική αγωγή με  φάρμακα, αλλά και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Μπορεί να αλλάξει σταδιακά τις μικρές καθημερινές του δραστηριότητες, γεγονός που θα τον βοηθήσει να διώξει πιο εύκολα τα αρνητικά συναισθήματα και τις καταστροφικές σκέψεις.

2
Η αισιοδοξία και η θετική σκέψη δεν είναι πάντα έμφυτα

“Αντικαταθλιπτικές” οδηγίες

  • Δώστε χρόνο στο εαυτό σας πριν “απαντήσει” στην οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Η απειλή παύει να υφίσταται αν δεν της δώσετε σημασία. Η αισιοδοξία και η θετική σκέψη δεν είναι πάντα έμφυτα.
  • Πάψτε να ασχολήστε με το παρελθόν σας. Ο γέγονε γέγονε… Ό,τι δεν επιτύχατε, δεν το επιτύχατε. Αν μπορείτε εκ των υστέρων θα ήταν υπέροχο. Οι τύψεις και οι ενοχές δεν επιτρέπουν να ζήσετε το σήμερα. Να φτιάξετε τις βάσεις για το καλύτερο αύριο.
  • Μην διστάσετε να καταφύγετε στην οικογενειακή ή φιλική αγκαλιά. Η ειλικρίνεια είναι απελευθερωτική. Αποδεχτείτε την κατάθλιψή σας. Από το να κρύβεστε, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στον εαυτό σας, μιλήστε, αποκαλύψτε τι νιώθετε, τι σας πιέζει, τι σας τρομάζει. Η απομόνωση είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
  • Φιάξτε πρόγραμμα για την ημέρα σας. Το σταθερό το καθημερινό πρόγραμμα θα σας κάνει να νιώσετε πως ζείτε μια φυσιολογική και οργανωμένη ζωή.
  • Μην κλείνεστε στο σπίτι. Η μοναξιά και η πλήξη δυστυχώς… συνηθίζονται. Αθληθείτε. Περπατήστε πλάι σε άλλους ανθρώπους. Η ευεξία του σώματος οδηγεί σε απελευθερωτικές σκέψεις.
  • Μην δοκιμάζεστε με απλησίαστους στόχους. Θέστε μικρούς στόχους, υλοποιήστε τους και επιβραβεύστε τον εαυτό σας. 

Η ζωή είναι μικρή για να μην τη ζούμε χωρίς σκοτούρες και υπέρμετρο πόνο. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να διορθωθεί. Χαλαρώστε και απολαύστε.