Γιατί είναι λάθος μια αυστηρά υποθερμιδική δίαιτα

Η ηλικία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φυσιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον βασικό μεταβολισμό.

Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός;

Είναι το ελάχιστο ποσό ενέργειας που απαιτείται για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Πρόκειται, με λίγα λόγια, για την ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός, για τη λειτουργία της αναπνοής, τον μεταβολισμό των κυττάρων, την κυκλοφορία του αίματος, τη δραστηριότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και των ενδοκρινών αδένων, καθώς και τη θερμοκρασία του σώματος.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται όσο ο οργανισμός βρίσκεται σε περίοδο γρήγορης ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως τόσο κατά τη βρεφική-παιδική ηλικία όσο και κατά την περίοδο της εφηβείας, η σχέση ΒΜΡ/m2 επιφάνειας σώματος αυξάνεται.

Αντιθέτως, η σχέση αυτή τροποποιείται, δηλαδή μειώνεται, από την ενηλικίωση του ανθρώπου και μετά.

Αυτό συμβαίνει επειδή ήδη έχει αρχίσει η σταδιακή φθορά του οργανισμού, με αποτέλεσμα οι ενεργειακές ανάγκες να μειώνονται κατά 3% περίπου ανά δεκαετία.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στον γυναικείο πληθυσμό, καθώς κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός, εξαιτίας της μείωσης της μυικής μάζας.

2
Τον μεταβολισμό μας μπορούμε να τον αυξήσουμε με τη σωματική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή που ευνοεί την αύξηση της μυϊκής μάζας

 

Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε πως η σχέση ηλικίας και μεταβολισμού είναι αντιστρόφως ανάλογη, αφού όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός.

Τι μπορούμε να κάνουμε με τον μειωμένο μεταβολισμό μας;

Ο βασικός μεταβολισμός, όμως, δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα και γρήγορα, κάτι που δεν αντιλαμβάνονται πολλοί, που νομίζουν πως με δίαιτες αδυνατίσματος μπορούν να αλλάζουν τον μεταβολισμό τους, ώστε όταν τελειώσουν με αυτές, να μην παίρνουν εύκολα βάρος.

Τι συμβαίνει πραγματικά;

Τις περισσότερες φορές με τη δίαιτα μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός, επειδή ο οργανισμός αντιδρά -θεωρώντας πως η έλλειψη τροφής είναι απειλή- με το αδυνάτισμα μειώνοντας την ενέργεια που τον συντηρεί. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν πρέπει να ακολουθούμε μια αυστηρά υποθερμιδική δίαιτα.

Τον μεταβολισμό μας μπορούμε να τον αυξήσουμε με τη σωματική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή που ευνοεί την αύξηση της μυϊκής μάζας.