Αποτοξίνωση: Ανανεωθείτε λίγο πριν τις γιορτές!

Δώστε λάμψη και ενέργεια στον εαυτό σας…
Η Σοφία Αμούντζια, ειδική στις αποτοξινώσεις, έψαξε, δοκίμασε και κατέληξε στην καλύτερη «συνταγή». Εμείς, απλώς, την… υιοθετήσαμε και σας την προτείνουμε.

Τι μπορεί να μας προσφέρει η αποτοξίνωση και μάλιστα λίγο πριν τις γιορτές; Ενέργεια, λάμψη, νεανικό δέρμα; Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;
Αυτό που αντιληφθήκαμε κάνοντας αληθινή έρευνα, είναι πως ο συνδυασμός διαφορετικών πραγμάτων μας επιτρέπει να ανακτήσουμε την ομορφιά μας, αλλά και να αποβάλλουμε τις τοξίνες και τα «δηλητήρια» από τον οργανισμό μας, νιώθοντας και πάλι υγιείς και σε πλήρη ευεξία.

Δέκα τρόποι αποτοξίνωσης
• Διατροφή
• Βότανα
• Άσκηση χαμηλής έντασης
• Σπα (χαμάμ, σάουνα, τζακούι, μασάζ λεμφικό)
• Ενυδάτωση σώματος και προσώπου με θεραπείες
• Καθαρισμός υδροθεραπεία παχέως εντέρου
• Ύπνος
• Νοητική άσκηση (αποτοξίνωση μυαλού -τι πρέπει να αποβάλλουμε και τι κάνουμε)
• Ασκήσεις ψυχικής ηρεμίας,ισορροπίας και
ενεργιακές ασκήσεις(μουσική,
διάβασμα,οραματισμός,περπάτημα,τσί κόνγκ,γιόγκα…)
• Αλλαγή νοοτροπίας

Σε αυτό το κείμενο θα σας δώσουμε μια ιδέα μόνο, αλλά θα συνεχίσουμε προσεχώς με ποιο αναλυτικές αναφορές και προτάσεις, αναλύοντας και τους δέκα τρόπους αποτοξίνωσης.

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες

Τι είναι όμως η τοξίνωση;
Σύμφωνα με τη Φυσικοπαθητικό Ματίνα Χρονοπούλου, με την οποία μιλήσαμε, τοξίνωση είναι «η συσσώρευση στον οργανισμό βλαβερών για την υγεία ουσιών. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό μας, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Το σώμα μας, για να απαλλαγεί από αυτές, αποτοξινώνεται διαρκώς μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα (κυρίως το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά και το δέρμα) και τους μηχανισμούς που διαθέτει».
«Σήμερα», μας είπε η γιατρός, «λόγω της κακής διατροφής, της ρύπανσης, του αυξημένου στρες, των τοξικών που υπάρχουν στο περιβάλλον και της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης, η φυσική αυτή διαδικασία του οργανισμού επιβραδύνεται».
Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση τοξινών να μπλοκάρει τον μεταβολισμό με πιθανό ενδεχόμενο να προκαλέσει προβλήματα και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κούραση, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, τριχόπτωση, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, ή ακόμα και να επιβαρύνει ορισμένες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο διαβήτης.

Αφαιρώντας τις τοξίνες
Με την αποτοξίνωση αφαιρούνται οι συσσωρευμένες τοξίνες στο σώμα μας. Πώς μπορούμε να την πετύχουμε; Αλλάζοντας, στην ουσία, κάποιες ενοχλητικές συνήθειες στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας (περιορισμός του στρες, περισσότερη άσκηση κ.λπ.).

Αποτοξινωθείτε με τη βοήθεια φυσικών χυμών

Διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης
Υπάρχουν προγράμματα που θα σας επιτρέψουν να τρώτε διαφορετικά και λιγότερο από ό,τι συνηθίζετε, χωρίς όμως να αισθανόσαστε πείνα ή πονοκεφάλους και αίσθημα κόπωσης.
Πώς πρέπει να προχωρήσετε; Προσεκτικά και με ήπια αποτοξίνωση.
Κατ’ αρχάς, πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (για παράδειγμα κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων) αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή αυτές οι τροφές παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Η ήπια αποτοξίνωση συνίσταται σε άφθονα φρούτα και λαχανικά, αλλά και στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες αλλά και υδατάνθρακες.
Μειώστε σταδιακά την καφεΐνη και ενυδατώνετε συχνά τον οργανισμό σας με νερό, φυσικό χυμό και 1-2 φλιτζάνια τσάι του βουνού.

Για τη μείωση του στρες, τόνωση και ανάκαμψη του οργανισμού
Καθαρίστε τη γλώσσα σας: Καθώς κοιμάστε, οι τοξίνες του σώματός σας συσσωρεύονται στην επιφάνεια της γλώσσας, γι’ αυτό καθαρίστε την με προϊόντα καθαρισμού ή χρησιμοποιώντας την εσωτερική πλευρά ενός κουταλιού, με την οποία ξύνετε ελαφρά τη γλώσσα σας.
Κοιμηθείτε αρκετά: Πηγαίνετε για ύπνο πριν τις 11 το βράδυ. Όσο κοιμάστε, το σώμα ξεκουράζεται και ο εγκέφαλος «αδειάζει». Κοιμηθείτε γύρω στις 7-8 ώρες καθημερινά. Ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αφού ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη και καφεΐνη.

Ενισχύστε την κυκλοφορία του αίματος με ένα ντους

Κάντε ντους: Τρίβετε κάθε πρωί το σώμα σας με μια βούρτσα σώματος πριν το ντους, με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, με φορά προς την καρδιά, ξεκινώντας από τις πατούσες και ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Έτσι, θα βοηθήσετε το δέρμα σας να καθαρίσει, ενισχύοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος.
Τονωθείτε: Ξαπλώστε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα στον τοίχο (να δημιουργούν ορθή γωνία με το πάτωμα) και ενωμένα μεταξύ τους, αφού τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε τους γλουτούς κοντά στον τοίχο. Τα χέρια να βρίσκονται μακριά από το σώμα και οι παλάμες να κοιτάζουν προς το ταβάνι. Αναπνεύστε ήρεμα από τη μύτη για 10΄. Όταν τα πόδια βρίσκονται πάνω από το ύψος του κεφαλιού, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στον κορμό και στον εγκέφαλο, ενώ η αναπνοή από τη μύτη είναι πιο αποτελεσματική για την οξυγόνωση και τη χαλάρωση του σώματος.
Ασκηθείτε: Κάντε μια βόλτα με γρήγορο περπάτημα για 30’αν μπορείτε πριν το πρωινό σας. Ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες της πολυκατοικίας σας μέσα στην μέρα σας. Κάντε ένα αερόβιο πρόγραμμα σε γυμναστήριο μέτριας έντασης 3-4 φορές μέσα στην εβδομάδα και διάρκειας 30-45 λεπτά, επιλέξτε το cross fitness, cross training, tae bo μέτριας πάντα έντασης για να μειώσετε το βάρος σας και να δείτε άμεσα αποτελέσματα στις 4 ημέρες της αποτοξίνωσης.
Γενικά περπατήστε μέσα στην μέρα σας, αποφεύγοντας το αυτοκίνητο.

Το μασάζ με αιθέρια έλαια ενισχύει τον μεταβολισμό

Μασάζ μασάζ ή επισκεφτείτε ένα Σπα (χαμάμ, σάουνα, τζακούι, μασάζ λεμφικό): Ένα καλό μασάζ μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας και να διευκολύνει την κίνηση του αίματος σε περιοχές όπου έχουν συσσωρευτεί οι τοξίνες, ιδιαίτερα σε «δύσκολα» σημεία, όπως οι γοφοί, οι γλουτοί και οι μηροί.
Το δέρμα είναι το δεύτερο όργανο -μετά το συκώτι- που χρειάζεται αποτοξίνωση. Οτιδήποτε δεν μπορεί να διαχειριστεί το συκώτι σας, συσσωρεύεται στο δέρμα, δημιουργώντας θαμπάδα, κηλίδες, ρυτίδες και σακούλες κάτω από τα μάτια.
Γιόγκα: Η στάση της γιόγκα που είναι γνωστή ως «Ο σκύλος που κοιτάει προς τα κάτω» είναι ιδανική, ακριβώς επειδή το κεφάλι βρίσκεται χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, με αποτέλεσμα να στέλνονται καινούργια αποθέματα αίματος στο κεφάλι και το πρόσωπο.
Χαλαρώστε: Κάντε ατμόλουτρο προσώπου με ζεστό νερό και λάδι λεβάντας.
Σάουνα: Βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το δέρμα, επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία του αίματος και γεμίζοντας τα κύτταρα με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας τα έτσι νέα.

Ενημερωθείτε και κλείστε ραντεβού πρίν και μετά τις γιορτές για το προσωπικό σας πρόγραμμα αποτοξίνωσης με τη Σοφία Αμούντζια.
Email:taebo@taebo.gr
6944840965

Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου
Holistic fitness team