Ανθρώπινος οργανισμός: μηχανή με καλοκουρδισμένα γρανάζια

Θα μπορούσαν να συνυπάρξουν κλασική ιατρική και εναλλακτικές θεραπείες; Η απάντηση είναι “ασφαλώς”, καθώς και οι δύο έχουν εξελιχτεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια, καθώς αυτό που προέχει είναι η πρόληψη και η υγεία του ασθενή. Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τα συμπτώματα στις αιτίες. Δεν είναι όμως μόνο η προσφυγή, κάποιες φορές, σε εναλλακτικούς τρόπους προσέγισης μια ασθένειας, αλλά και η υιοθέτηση κάποιων μεθόδων που παλαιότερα αποκλείονταν από την επίσημη ιατρική επιστήμη, όπως είναι κάποιες μορφές ψυχοθεραπείας -που αρνούνται ολοκληρωτικά τη χρήση χημικών φαρμάκων- κάποιες τεχνικές χαλάρωσης και η άσκηση, που πια αποτελεί κοινώς αποδεκτό σημαντικό παράγοντα πρόληψης και διαφύλαξης της υγείας.
Αυτό που αναζητά ο ασθενής, που προσφεύγει σε έναν θεράπευοντα ειδικό, είναι να βρει λύση στο πρόβλημά του, ανακούφιση στον πόνο του. Αυτόν δεν τον ενδιαφέρει τι τρόπους θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός ή ο θεραπευτής, αρκεί να πάψει να υφίσταται τις συγκεκριμένες ταλαιπωρίες του.

1337

Και ο κάθε άνθρωπος δεν είναι μόνο ένα “όργανο” που ασθενεί, αλλά μια ολότητα, ένας σύνθετος οργανισμός που λειτουργεί σαν μια μηχανή με καλοκουρδισμένα γρανάζια, στην οποία όλα παίζουν τον ρόλο τους. Αν κάτι δεν λειτουργεί σε αυτήν την αλυσίδα, κάθε όργανο -εγκέφαλος και σώμα- αλληλοεπηρεάζονται. Σε αυτή τη λογική βασίζεται και η ολιστική ιατρική που είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένων ερευνητικών μελετών.

Η κακή ψυχολογία, οι λανθασμένες αντιλήψεις για τη ζωή, οι “αρρωστημένες” σχέσεις, ο τρόπος που χειριζόμαστε τη δουλειά μας δημιουργούν τις συνθήκες, υπό τις οποίες διαταράσσεται η ψυχική και σωματική μας υγεία.

Απέναντι σε αυτήν τη δεδομένη πραγματικότητα, η διατροφή, ο αθλητισμός και η άσκηση, η πνευματική ζωή και οι ανατολίτικες πρακτικές και θεωρίες μπορούν να αποτελούν τα μέσα για μια άλλη αντίληψη ζωής, αλλά και τον τρόπο για να επουλώσουμε τα “τραύματά μας”.

Επομένως: τεχνικές χαλάρωσης, γιόγκα, τάι τσι, πιλάτες συχνή γυμναστική, ψυχοθεραπεία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να λύσουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Πρόκειται για συνδυασμό που μειώνει το στρες, οδηγώντας στην ευεξία και την ισορροπία ολόκληρο τον οργανισμό.