Τα αναπάντεχα οφέλη της άσκησης

Πολλοί ξεκινούν γυμναστήριο για να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους κατάσταση, την μυική ενδυνάμωση, και φυσικά, να αποκτήσουν ένα όμορφο σώμα. Όμως η άσκηση έχει και παράπλευρα οφέλη. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η άσκηση βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και πως ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης οι μελέτες δείχνουν πως η άσκηση προσφέρει και σοβαρά ψυχικά οφέλη. Εμπνευστείτε διαβάζοντας τα απροσδόκητα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία και στις σχέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα πιο ευτυχισμένη ζωή.

1. Μείωση του άγχους. Μετά από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά κάντε μια βόλτα περπατώντας ή πηγαίνετε στο γυμναστήριο για μια σύντομη προπόνηση. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της άσκησης είναι η μείωση του άγχους. Κάντε άσκηση μέχρι να ιδρώσετε, αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την φυσική και ψυχολογική καταπόνηση που προκαλεί το άγχος. Η άσκηση αυξάνει επίσης τις συγκεντρώσεις της νορεπινεφρίνης, μιας χημικής ουσίας που μπορεί να μετριάσει την αντίδραση του εγκεφάλου στο στρες.

2. Βοηθά στην έκκριση φυσικών χημικών ουσιών που προκαλούν καλή διάθεση. Τρέξτε μερικά χιλιόμετρα, μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο όμως αξίζει τον κόπο. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες προκαλούν αίσθημα χαράς και ευφορίας. Μελέτες έδειξαν ότι η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Για τον λόγο αυτό οι γιατροί συστήνουν σε όσους βρίσκονται σε κατάθλιψη να ασκούνται. Σε μερικές περιπτώσεις η άσκηση μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο ένα χάπι για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

3. Βελτίωση της αυτοπεποίθησης. Μπείτε στο διάδρομο για να αισθανθείτε καλύτερα. Ακόμα και αυτή η μορφή βασικής άσκησης μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και να οδηγήσει σε βελτίωση της εικόνας του εαυτό σας. Ανεξάρτητα από το βάρος, το φύλο ή την ηλικία, η άσκηση μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε βελτίωση της αυτοπεποίθησης του ατόμου.

Πηγή: http://greatist.com/fitness/13-awesome-mental-health-benefits-exercise

Leave a Reply