Αθλητισμός: Από την Αρχαία Ελλάδα στη Βραζιλία

untitled 2 Στη «χώρα της σάμπα» θα χτυπάει από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες με «ρίζες» από την Αρχαία Ολυμπία μεταλαμπαδεύουν ανά τους αιώνες τα οφέλη της άσκησης. Ο αθλητισμός για τους Αρχαίους Έλληνες υπήρξε το επίκεντρο της ζωής τους. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ακόμα και οι θεοί τους ασχολούνταν με την άσκηση και επιβραβεύονταν για τη σωματική τους ρώμη.

keritizin1

Ευρήματα από την εποχή του χαλκού απεικονίζουν σκηνές άθλησης ενώ οι εκτενείς περιγραφές «άθλων» και «παιχνιδιών» που συναντάμε στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια δείχνουν τον σημαντικό ρόλο που έπαιζε ο αθλητισμός στην καθημερινότητα των κατοίκων της Ελλάδος, κατά την αρχαιότητα. Πολλές και οι αθλητικές διοργανώσεις; Πύθια, Νέμεια, Ίσθμια, Παναθήναια και, φυσικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το κληροδότημα της Αρχαίας Ελλάδος στην ανθρωπότητα

symvola

Το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» αντικατοπτρίζει όλη τη φιλοσοφία των Αρχαίων Ελλήνων, την οποία ασπάζεται και η σύγχρονη ιατρική. Η άσκηση πέρα από τη σωματική ευρωστία και την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος προσφέρει ψυχική ευεξία και καλύτερη πνευματική απόδοση στον αθλούμενο. Πρόσφατα, σε ιατρικό συνέδριο, στον Καναδά, οι επιστήμονες παρουσίασαν ευρήματα τα οποία δείχνουν ότι αρκούν μόνο τέσσερις μήνες άσκησης για να ενισχυθεί η λειτουργία του εγκεφάλου του ανθρώπου.

Η άθληση, φυσικά, απέχει από τον πρωταθλητισμό που θα παρακολουθήσουμε μέσα από τις οθόνες μας στη Βραζιλία. Ο πρωταθλητισμός αποτελεί ένα διαφορετικό κεφάλαιο και παρά τον τίτλο «ερασιτεχνικός αθλητισμός», η πλειοψηφία των αθλητών που θα αγωνιστεί στο Ρίο προετοιμάστηκε με επαγγελματικές συνθήκες. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μετάλλια και καλά πλασαρίσματα.