Ήπιο μίνι πρόγραμμα αποτοξίνωσης για ένα διήμερο

Η Σοφία holistic fitness ζήτησε από την Dr Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής Ματίνα Χρονοπούλου, να της καταθέσει μερικές απλές συμβουλές αποτοξίνωσης για την περίοδο αμέσως μετά τις γιορτές, τις οποίες και καταγράφουμε ως μικρά tips.

H διατροφική σύνεση, η λιτότητα και η διατροφική αποτοξίνωση είναι απαραίτητες ιδίως μετά τις υπερβολές των εορτών. Η διαδικασία που προτείνει η κα Χρονοπούλου βοηθά να αποβάλουμε εκτός από τις τοξίνες (απομάκρυνση των βλαπτικών ουσιών για την υγεία) και το επιπλέον βάρος από τη μη λογική κατανάλωση γλυκών, λιπαρών και την υπερφαγία.

Ήπιο πρόγραμμα αποτοξίνωσης για ένα διήμερο

Για να αντιμετωπίσετε έντονους πονοκέφαλους ή αίσθημα κόπωσης με την αποτοξίνωση, που αποτελεί μια «ένεση» ενέργειας, η κα Χρονοπούλου ετοίμασε, για τους αναγνώστες και φίλους του holistic fitness, ένα ήπιο μίνι πρόγραμμα αποτοξίνωσης για ένα διήμερο.

1
Καταναλώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φρούτων
  • Μπορείτε λοιπόν, σε αυτό το διήμερο, να τρώτε όσα λαχανικά θέλετε, θυμηθείτε όμως ότι είναι απαραίτητη και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες, αλλά και υδατάνθρακες, ώστε να πετύχετε ήπια αποτοξίνωση, διατηρώντας σε εγρήγορση τον μεταβολισμό σας.
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά), ώστε να μειώσετε την πρόσληψη λίπους ζωικής προέλευσης και να χάσετε βάρος.
  • Ακολουθήστε τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, που καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες με τρόπο γευστικό.
  • Καταναλώστε μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα όσπριων, φρούτων, δημητριακών, ξηρών καρπών και σπόρων (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κολοκυθόσπορο, πασατέμπο ανάλατο), ελαιόλαδου έξτρα παρθένου ψυχρής έκθλιψης και βιολογικό, ψαριών.
  • Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι ο μαϊντανός, τα σπαράγγια, το αγγούρι, το γκρέιπφρουτ και το κρεμμύδι, πέντε σπουδαίες τροφές κατά της γήρανσης. Αυτές οι τροφές είναι «κλειδί» για την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, τον μεγαλύτερο εχθρό της νεότητας.
  • Αν καταναλώνετε πολλή καφεΐνη καθημερινά, είναι προτιμότερο για τον οργανισμό σας να τη μειώσετε σταδιακά παρά να την κόψετε απότομα. Έτσι, αν πίνετε καθημερινά περισσότερα από 2 φλιτζάνια καφέ ή πάνω από 2 αναψυκτικά τύπου κόλα, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε πάνω από 2 ολόκληρο το διήμερο.
  • Αντί για ένα κομμάτι γλυκό μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις παρακάτω προτάσεις: 1/2 αβοκάντο και 4 μικρά παξιμάδια 1 εποχικό φρούτο και 4-5 αμύγδαλα 1 εποχικό φρούτο και 2 καρύδια 1 εποχικό φρούτο και 1 κουταλιά κολοκυθόσπορο 1 κουταλιά πάστα ελιάς με 1 φέτα ψωμί σίκαλης ή 1 παξιμάδι 5 σούπερ τρόφιμα.

Γενικά, οι καλοί συνδυασμοί των τροφών, ώστε να παίρνουμε όσο το δυνατό περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτές, είναι πρωταρχικής σημασίας. Είναι προτιμότερο να συνδυάζουμε όσπρια με δημητριακά, όσπρια με ρύζι, όσπρια με ξηρούς καρπούς από το να μην το κάνουμε καθόλου, γιατί ναι μεν δεν δημιουργούνται «ευγενείς πρωτεΐνες», όπως πίστευαν κάποτε, δημιουργούμε όμως μια αλληλοσυμπλήρωση των αμινοξέων και των άλλων διατροφικών στοιχείων που λείπουν από τη μία ή την άλλη ομάδα των τροφών που συνδυάζουμε.

SOFIA AMOUNTZIA-HOLISTIC FITNESS