Άλογο ιππασίας: Υπερήφανο, καθαρό… με εκπληκτική μνήμη

Η ιππασία δεν είναι απλώς ένα άθλημα, καθώς προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης: να αγαπάς το άλογο και να το προσέχεις, να σέβεσαι την υπερηφάνεια και την πίστη του.

Κι όταν αποκτήσεις μια τέτοιου είδους σχέση, δεν μπορεί παρά να τη διατηρήσεις, προσθέτοντας όλο και περισσότερες πινελιές, δίνοντας έμφαση και σημασία ακόμη και στη λεπτομέρεια.

Η Νατάσα Τόδωρη*, είναι καλλιτέχνης και λατρεύει τα άλογα. Κάνει ιππασία εδώ και δύο περίπου χρόνια. Αν και απ’ ό,τι λέει παθιάζεται με ό,τι κάνει, χορό, τραγούδι, υποκριτική το άλογο και η ιππασία την έχουν κερδίσει σαν μια επιπλέον δραστηριότητα που της προσφέρει χαρά, ικανοποίηση αλλά και σωματική άσκηση.

IMG_9765
Η Νατάσα Τόδωρη με τη Σοφία Αμούντζια (στα αριστερά)

Η ιππασία έχει διάφορα σκέλη: είναι η ιππασία με εμπόδια, το ντρεσάζ, δηλαδή η ιππική δεξιοτεχνία που έχει να κάνει με τις τεχνικές του αλόγου, η ιππική αντοχή -στη φύση-, το cross country, με φυσικά εμπόδια και αυτό που έχουμε μάθει ως Western.

IMG_9758
Υπάρχει ιππασία με εμπόδια, το ντρεσάζ, δηλαδή η ιππική δεξιοτεχνία, η ιππική αντοχή -στη φύση-, το cross country, με φυσικά εμπόδια, το Western.

Τη ρωτούμε τι πρέπει να προσέξει κάποιος, ώστε να αποκτήσει καλή επαφή με το άλογο κι εκείνη μας απαντά πως “η βάση όλων είναι η καλή επαφή με το άλογο.  Η ιδιοσυγκρασία του αλόγου. Να το γνωρίσεις, να το σεβαστείς ώστε να σε σεβαστεί. Αν δεν κερδίσει το άλογο τον σεβασμό σου, θα συναντάς πάντα την αντίδρασή του. Δεν θέλει να σε εκδικηθεί, απλώς επειδή εσύ του δημιουργείς νευρικότητα, ιδίως όταν είσαι σφιγμένος, κάτι που το νιώθει άμεσα, αντιδρά. Του μεταδίδεις νηφαλιότητα. Είναι πολύ επικοινωνιακό πλάσμα το άλογο. Με το που θα καθίσεις επάνω του, από τη λεκάνη σου όλη σου η ενέργεια περνάει στη ράχη του και από τα ηνία που κρατάς στα χέρια σου στο στόμα του”.

-Τι πρέπει να προσέχεις όταν πλησιάζεις ένα άλογο;

-Να έχεις ηρεμία κι αυτό είναι που σε διδάσκει το άλογο. Δεν θέλει να μπεις στον χώρο του απότομα. Πρέπει να το πείσεις να σε πλησιάσει από μόνο του. Αν σταθείς ακίνητος, το άλογο σιγά σιγά θα σε μυρίσει και θα έρθει κοντά σου. Είναι ήπια πλάσματα τα άλογα, τους αρέσει το παιχνίδι.

IMG_9752 (2)
“Είναι πολύ επικοινωνιακό πλάσμα το άλογο. Με το που θα καθίσεις επάνω του, από τη λεκάνη σου όλη σου η ενέργεια περνάει στη ράχη του και από τα ηνία στο στόμα του”

-Τι φοβούνται τα άλογα στην επαφή τους με έναν άνθρωπο; 

– Φοβούνται πάρα πολύ και εύκολα. Όποιος κάνει ελεύθερη ιππασία θα πρέπει πρώτα να έχει πάρει μερικά τεχνικά μαθήματα: Πώς να πλησιάσει ένα άλογο, πώς να καθίσει επάνω του, πώς να το χειρίζεται στο ξεκίνημα και στο κράτημά του. Επειδή έξω το άλογο φοβάται εύκολα, με ένα κόκκινο πανί, με κάποιο ξαφνικό θόρυβο, από κάποιο πουλί που θα το αιφνιδιάσει, ο αναβάτης θα πρέπει να μπορεί να το συγκρατήσει. Γι’ αυτό χρειάζεται να φορά και κράνος.

-Πώς μπορεί να διδαχτεί η ηρεμία; Δεν είναι δύσκολη η προσέγγιση ενός αλόγου που συναντάς πρώτη φορά; 

-Το πρώτο πράγμα που διδάσκεσαι, για οποιοδήποτε μορφή ιππασίας, είναι να είσαι πολύ χαλαρός, να μην είσαι σφιγμένος, να μην φοβηθείς. Πολλοί όμιλοι ιππικής αντοχής, για ελεύθερη ιππασία, μπορεί να σε ανεβάσουν σε ένα άλογο από την αρχή και να σε οδηγήσουν σε βόλτα, έξω στη φύση, χωρίς να ξέρεις τίποτα. Κι αυτό το κάνουν επειδή τα συγκεκριμένα άλογα που έχουν στην κατοχή τους είναι πάρα πολύ ήρεμα. Όμως, γενικά,  είναι καλό να έχεις πάρει κάποια μαθήματα πριν που θα σου επιτρέψουν να διατηρήσεις σε κάθε συνθήκη την ηρεμία σου. 

Η συμπεριφορά ενός αλόγου εξαρτάται από τον τρόπο που το έχει χειριστεί ο άνθρωπος που το έχει ή που το εκπαιδεύει. Όταν ένα άλογο έχει μάθει σε αγάπη, ηρεμία και υπομονή, δεν είναι ποτέ αντιδραστικό. Αν το έχουν χτυπήσει ή κακοποιήσει, με οποιοδήποτε τρόπο, βγάζει άρνηση. Το άλογο σε θυμάται έχει μνήμη θαυμάσια. Το άλογο μας μεταδίδει ηρεμία και αγάπη, επειδή η θερμοκρασία του σώματός του είναι 5 βαθμοί πιο ψηλή από εκείνη του ανθρώπου. Εμείς προσδίδουμε δροσιά στο άλογο κι αυτό σε εμάς θερμότητα.

IMG_9762
Αριστερά η προπονήτρια Δήμητρα Γιδαράκου, επάνω στο άλογο η Μαρία Πολυκρέτη, δεξιότερα η Νατάσα Τόδωρη και η Σοφία Αμούντζια

 

IMG_9761

-Πώς μπορεί να αρχίσει κάποιος την ιππασία; Τι είδους τεχνική σε μαθαίνουν στην αρχή;

-Η πιο άρτια τεχνικά μέθοδος είναι το ντρεσάζ, δηλαδή η ιππική δεξιοτεχνία, η επίπεδη εκπαίδευση (χωρίς εμπόδια). Αυτή είναι η βάση. Από πλευράς τεχνικής σου μαθαίνουν πρώτα απ’ όλα, πώς να κάθεσαι σωστά. Η σωστή στάση του σώματος είναι το Α και το Ω. Κάτω από τη σέλα είναι τα νεφρά του αλόγου. Αν χτυπιέσαι επάνω στο άλογο, αυτό φυσικά πονάει, εκνευρίζεται. Αν του τραβάς να ηνία με μεγάλη δύναμη, απλώς πονάει το στόμα του. Όλα αυτά είναι τεχνική. Σιγά σιγά μαθαίνεις, επειδή το άλογο έχει μια ιδιαίτερη κίνηση. Υπάρχει ο βηματισμός(περπάτημα) Ο τροχασμός (τρέξιμο αργό ή ανοικτό)Τριποδισμός ή καλπασμός  Στην πορεία μαθαίνεις να περνάς από το ένα στάδιο στο άλλο.

-Για πόσο καιρό χρειάζεσαι μαθήματα, ώστε να μπορείς να πεις “τώρα ξέρω, αρκεί”;

-Η ιππασία δεν τελειώνει ποτέ. Και δεν τελειώνει ποτέ γιατί το κάθε άλογο είναι τελείως διαφορετικό από το άλλο. Έχει άλλη ιδιοσυγκρασία. Πάντως το σημαντικό είναι να ξεκινήσεις σωστά.

Καλό είναι για το μαθητή να αλλάζει άλογο. Όσο περισσότερα άλογα αλλάζει κατά διαστήματα τόσο μεγαλύτερη εμπειρία αποκτά στον χειρισμό τους. Για να μάθεις καλά, πρέπει να επιλέξεις τον κατάλληλο όμιλο. Γι’ αυτό καλό θα είναι να κάνει ιππασία, στην αρχή, σε διαφορετικούς ομίλους, ας κάνει 2-3 μαθήματα, ώστε τελικά να διαλέξει ποιο του κάνει. ΄Αλλα είναι τα άλογα που χρησιμοποιούνται στους αγώνες και άλλα σε ένα μάθημα. στο μάθημα είναι πιο πεπειραμένα, πιο μεγάλης ηλικίας, πιο υπάκουα και ήρεμα, έχουν μάθει με μαθητές.

-Πόσο κοστίζει η ιππασία;

-Πληρώνεις σταβλισμό, που σημαίνει πως νοικιάζεις άλογο κυρίως όταν κάνεις  αγώνες. Στις άλλες περιπτώσεις πληρώνεις με τον μήνα ή με το μάθημα. 

IMG_9756
Νοικιάζεις άλογο κυρίως όταν κάνεις αγώνες. Στις άλλες περιπτώσεις πληρώνεις με τον μήνα ή με το μάθημα

-Εκτός από την ευχαρίστηση τι άλλο προσφέρει η ιππασία στον αναβάτη;   

-Είναι πολύ καλή γυμναστική. Χειρίζεσαι το άλογο με το κάτω μέρος του σώματος κυρίως -συγκρατείς το άλογο με τα πόδια, θέλει δύναμη-, γυμνάζεται η σπονδυλική στήλη, οι γοφοί, τα χέρια, η πλάτη, καθώς όλα πρέπει να είναι σε αρμονία. Οι άνθρωποι που κάνουν πρώτη φορά ιππασία, όσο γυμνασμένοι και να είναι, πιάνονται.

 

*Η Νατάσα Τόδωρη σπούδασε για δύο χρόνια στη Νομική αλλά τελικά στράφηκε στο θέατρο, τέλειωσε τη δραματική σχολή της Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα και παράλληλα έκανε μαθήματα φωνητικής.
Υπήρξε μαθήτρια της Σοφίας Αμούντζια από το 2000 σε μαθήματα αυτοάμυνας και στο δυναμικό αυθεντικό πρόγραμμα της Active Tae Bo.

Ευχαριστούμε τον ιππικό όμιλο Mega Sports, που βρίσκεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, για την όμορφη φιλοξενία.

Holistic Fitness Team