Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι δυστυχώς που στη ζωή τους δεν έχουν γνωρίσει κάποιον ή κάποια που πάσχει από διαβήτη. Από τους λίγους αυτούς ήμουν και εγώ μέχρι και προχθές το βράδυ. Η είδηση πως παιδικός μου φίλος πάσχει από διαβήτη τύπου 2, ήταν ένα μεγάλο σοκ για μένα αλλά παράλληλα και μια πολύ ενδιαφέρουσα αφορμή για έρευνα.
Στη προσπάθειά μου να πάρω κάποιες απαντήσεις, επικοινώνησα με γνωστή εξειδικευμένη γιατρό. Κάτι πολύ ενδιαφέρον που κράτησα, είναι πως πολλοί «διαβητικοί» ασθενείς δεν ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, όταν χτυπάει το “πρώτο καμπανάκι”. Και αναφέρομαι στον προδιαβήτη.
Για προδιαβήτη μιλάμε, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ανθρώπου είναι λίγο υψηλότερα από το κανονικό, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι τόσο υψηλά για να έχει διαβήτη. Και στις περισσότερες περιπτώσεις πριν χτυπήσει ο διαβήτης τύπου 2, προηγείται ο προδιαβήτης.
Το κακό είναι πως συνήθως ο προδιαβήτης είναι «αθόρυβος». Παρουσιάζεται συνήθως σε ανθρώπους υπέρβαρους με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, με αρτηριακή πίεση, με τριγλυκερίδια και με χαμηλή «καλή» χοληστερόλη HDL.
Πρόληψη
Η καλύτερη πρόληψη του προδιαβήτη είναι η σωστή διατροφή. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η απώλεια περιττών κιλών είναι ικανές να σηκώσουν μια ιδιαίτερα δυνατή ασπίδα ενάντια στον προδιαβήτη.
Παράλληλα, η άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη. Ιδανική άσκηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η αερόβια όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, το περπάτημα και το ποδήλατο.
Ειδικά οι άνθρωποι με προδιάθεση, ή οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να κάνουν την απαραίτητη εξέταση τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, αφού ο έλεγχος από έναν εξειδικευμένο ιατρό είναι η καλύτερη πρόληψη για να προλάβουν τα χειρότερα.
HOLISTIC FITNESS ΤΕΑΜ