H μεγάλη κατανάλωση λίπους και αλατιού έχουν αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου, αποτελώντας τις δύο κύριες πηγές για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια για την πρόκληση καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Παθήσεις που αποτελούν κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η μείωση πρόσληψης αλατιού -ακόμη και από την παιδική ηλικία- δεν σημαίνει πως χάνονται η νοστιμιά και η απόλαυση από το φαγητό, όπως πιστεύεται. Εξάλλου, υπάρχει φυσικός τρόπος ενίσχυσης της γεύσης και των αρωμάτων των τροφίμων, και ιδιαίτερα εκείνων που είναι χαμηλά σε αλάτι, με τη χρήση μυρωδικών βοτάνων, τα οποία μπορεί να είναι φρέσκα ή αποξηραμένα, όπως είναι η ρίγανη, το θυμάρι, ο μαϊντανός και ο δυόσμος. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι ένας τόπος εύφορος, όπου φύονται και καλλιεργούνται φυτά και βότανα άριστης ποιότητας.
Τα μυρωδικά αυτά, εκτός από το ότι μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση, μπορούν να βελτιώσουν γενικότερα τη διατροφή μας, καθώς είναι πλούσια σε ουσίες που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Η παρασκευή γευμάτων με ελληνικά προϊόντα και η προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας, σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες -διατηρώντας όλα τα ωφέλιμα και σημαντικά στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής- αποτελούν μια ωραία λύση για τον περιορισμό του αλατιού και της κατανάλωσης λίπους.
Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα παραμένει, έτσι κι αλλιώς, μία από τις πιο γευστικές και πιο υγιεινές στον κόσμο.