Αν και με τον όρο “μεσογειακή δίαιτα”, γενικά, εννοούμε τη διατροφή των μεσογειακών λαών, δηλαδή των κατοίκων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ν. Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, ωστόσο οι διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα μερικές φορές είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Έτσι, στην Ελλάδα καταναλώνεται το κρασί που είναι συνδεδεμένο με την ορθόδοξη θρησκεία και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Στην Ιταλία η πρόσληψη των υδατανθράκων γίνεται αποκλειστικά σχεδόν από τα ζυμαρικά, ενώ στη νότιο Ιταλία η κατανάλωση δημητριακών, φρούτων και λαχανικών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τη βόρεια Ιταλία. Στην τελευταία παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών.
Στην Ισπανία οι κάτοικοι τρώνε πολλά ψάρια.
Στη Γαλλία, όπου υπάρχει ο όρος “γαλλικό παράδοξο”, καταναλώνονται διάφορα είδη τυριών και κρασιού.
Τέλος, στις μουσουλμανικές χώρες απαγορεύεται η κατανάλωση χοιρινού και αλκοόλ.
HOLISTIC FITNESS TEAM