Γιαούρτι: Ένας σύμμαχος γα τον οργανισμό

Από τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστή η συστηματική κατανάλωση του γιαουρτιού, ενός πολύ ελαφριού και ευχάριστου σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και το οποίο αποτελεί βασική συνιστώσα της μεσογειακής διατροφής.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και ψευδάργυρου που ενισχύουν τον οργανισμό, ενώ, παράλληλα, η κατανάλωσή του μας βοηθάει να ξεπεράσουμε σημαντικά προβλήματα υγείας.

Το γιαούρτι παρασκευάζεται κατά το πήξιμο του αγελαδινού ή κατσικίσιου γάλατος και τη ζύμωσή του με βακτήρια που παραμένουν ζωντανά έως και την κατανάλωσή του. Τα βακτήρια αυτά είναι υπεύθυνα για την καλή λειτουργία του εντέρου. Γι’ αυτό και όλοι οι γιατροί συστήνουν την κατανάλωσή του, όταν χορηγούν αντιβίωση.

yogurt
Το γιαούρτι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους στην αντιμετώπιση των περιττών κιλών

Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ιώδιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και φυσικά ασβέστιο. Ένα πλήρες γιαούρτι (10%) περιέχει περίπου 130 θερμίδες, ενώ το άπαχο (0%) περιέχει περίπου μόνο 52.

Το γιαούρτι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους μας στην αντιμετώπιση των περιττών κιλών. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, που συμβάλλει σημαντικά στον μεταβολισμό του λίπους και στο αδυνάτισμα.

Η ερευνήτρια Huifen Wang, σε μελέτη που πραγματοποίησε στο Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής USDA στο Tufts, αναφέρει: «Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να πάρεις τα οφέλη του, μόλις 2% των ημερήσιων θερμίδων σου, δηλαδή ποσότητα ίση με 1 κεσεδάκι ανά 3 ημέρες».

Τα σημαντικότερα οφέλη από την κατανάλωση γιαουρτιού:

  • Ενισχύει την υγεία του εντέρου
  • Προστατεύει το νευρικό σύστημα
  • Δυναμώνει τα οστά
  • Προλαμβάνει από διάφορες ιώσεις
  • Βοηθάει στο αδυνάτισμα
  • Δρα κατά της αϋπνίας
  • Βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης
  • Προλαμβάνει από την οστεοπόρωση
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Επίσης, είναι η κατάλληλη τροφή για όσους πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.

Μπορείτε να το συνδυάσετε με φρούτα, μέλι, καρύδια ή ό,τι άλλο σας αρέσει, για να του δώσετε επιπλέον γεύση και να το απολαύσετε καλύτερα.

HOLISTIC FITNESS TEAM