Ω-3 λιπαρά οξέα: με σπουδαία δράση

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν παράγονται από τον οργανισμό, έχουν ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αντιαρρυθμικές, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ παρέχουν προστασία στην καρδιά.

 Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η δράση τους είναι θετική σε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, με άνοια και με μαθησιακές διαταραχές, πως συντελούν στη μη συσσώρευση αιμοπεταλίων, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία ή διάρκεια λήψης τους.

 

Μια άλλη χρήση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ως φαρμάκων για τη δυσλιπιδαιμία. Τα ωμέγα-3 (ω-3 ή n-3) λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για τη μείωση των τριγλυκεριδίων, της VLDL και εν μέρει της Lp(a), αλλά και για την αύξηση του μεγέθους των LDL και την αύξηση των τιμών της HDL.

walnut.limghandler
Ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στον σολομό, τις σαρδέλες, τον τόνο, τον λιναρόσπορο, τα καρύδια, το λάδι κ.λπ.

 

Τι είναι η  VLDL, η LDL και η HDL; 

Η χοληστερόλη μεταφέρεται με το αίμα υπό μορφή μορίων (λιποπρωτεΐνες) που περιέχουν λιπίδια και πρωτεΐνες. Όταν κάποιος δεν έχει φάει, στο αίμα του κυκλοφορούν τρεις κύριοι τύποι λιποπρωτεϊνών: οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (VLDL χοληστερόλη), οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL χοληστερόλη) και οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL χοληστερόλη).

Ποιες είναι οι πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων

Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, κύρια πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια, ιδιαίτερα ο σολομός και οι σαρδέλες και ο τόνος, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, το λάδι κ.ά. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αξίζει να επισημάνουμε πως απαιτείται προσοχή στη χρήση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ως φαρμάκων από ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, ενώ σε περίπτωση λήψης αντιαιμοπεταλιακών ή αντιπηκτικών φαρμάκων μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Τα συμπτώματα των παρενεργειών περιλαμβάνουν γαστρεντερικά ενοχλήματα, ναυτία και ερυγές με οσμή ψαριού. Έτσι κι αλλιώς πάντα είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του ειδικού γιατρού.