Το προσωπικό κόστος μιας επιθυμίας…

Έχει επικρατήσει η άποψη, κυρίως ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, πως για να είναι κάποιος κοινωνικά αποδεκτός πρέπει να διαθέτει την τέλεια εμφάνιση και το ανάλογο ελκυστικό σώμα.

Αυτό δεν θα ήταν καθόλου κακό αν γινόταν απλά και με φυσικό τρόπο, αν ευνοούσε την αλλαγή πλεύσης, σε σχέση με τη νοοτροπία και τις συνήθειές τους. Η εποχή μας τρέχει και μαζί της πλήθος κόσμου που έχει μάθει να απαιτεί άμεσα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελέσματα. Να θέλει ό,τι επιθυμεί να το δει να υλοποιείται χωρίς προσωπικό κόστος. Γι’ αυτό και πολλοί νέοι καταφεύγουν στην εύκολη λύση των στεροειδών  αναβολικών, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειές τους.

extra
Στους άνδρες προκαλούν ατροφία των όρχεων και αύξηση του μεγέθους των μαστών και στις γυναίκες… αρρενοποίηση

Τα στεροειδή  αναβολικά αποτελούν μια ένωση φυσικών και συνθετικών ουσιών που δρουν όπως ακριβώς η ορμόνη τεστοστερόνη, η κύρια ανδρική ορμόνη που καθορίζει το φύλο και την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών. Στόχο έχουν την αύξηση του μυϊκού ιστού.

Κάποια από τα κύρια στεροειδή αναβολικά είναι τα:

  • ανδροστενεδιόνη
  • νορανδροστενεδιόλη
  • ανδροστενεδιόλη
  • ορανδροστενεδιόνη
  • DHEA (διυδροεπιανδροστερόνη)

Ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος από τη χρήση των στεροειδών αναβολικών είναι μεγάλος.

Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσουν ανικανότητα, καθώς με την αλόγιστη χρήση η παραγωγή ενδογενών ορμονών μειώνεται δραματικά και οδηγεί σε ατροφία των όρχεων. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη αύξηση του μεγέθους των μαστών (γυναικομαστία).
Στις γυναίκες παρατηρείται η λεγόμενη αρρενοποίηση: εμφάνιση ανδρικών χαρακτηριστικών, αλλαγή στη σεξουαλική διάθεση, αλλαγή του τόνου της φωνής, τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, μεγεθύνεται η κλειτορίδα, σταματάει η περίοδος, υπάρχει απώλεια μαλλιών και μείωση του μεγέθους του στήθους.

steroids1
Η ζωή είναι μικρή για να της προσφέρουμε ψεύτικες λάμψεις

Οι ουσίες αυτές είναι καταστροφικές για το συκώτι. Μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στη λειτουργία του ήπατος και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και καρκίνο του ήπατος.
Ο κυριότερος λόγος θανάτου, εξαιτίας αυτής της χρήσης, προέρχεται από το  καρδιαγγειακό σύστημα, κυρίως από αρρυθμίες, εμφράγματα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Υπάρχουν και μερικές βλάβες που δεν είναι άμεσα αντιληπτές και που είναι  συνδεδεμένες με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως η υπέρταση. Ακόμη, όμως, υπάρχουν και οι ψυχολογικές επιδράσεις. Υπάρχουν πολλές αναφορές αναστροφής της συμπεριφοράς, περιπτώσεις σχιζοφρένειας, ωμής βίας, ανεξέλεγκτης επιθετικότητας, κατάθλιψης και ακραίων ψυχιατρικών παθήσεων.
Δυστυχώς για τη χώρα μας, ο τζίρος των αναβολικών ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ 3 στους 100 νέους κάνουν χρήση αναβολικών.

Holistic Fitness Team