Το επαγγελματικό στρες είναι τοξικό για τη ζωή μου!

γράφει η Μαρία Παπαμιχαήλ

Θα παραμείνω στη δουλειά μου;
Ποιοι συνάδελφοι με υποστηρίζουν και ποιοι με υποσκάπτουν;
Θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα με το νέο project ; θα πάρω προαγωγή;
Ξυπνάω το πρωί και δεν θέλω να πάω στη δουλειά μου…

Σαφώς ένας από τους στόχους της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, είναι να λαμβάνω, εκτός από μισθό, ένα κύρος και μια ηθική ικανοποίηση πως αξίζω, πως τα καταφέρνω και πως είμαι σημαντικός και αποτελεσματικός.
Αυτοπροσδιορίζομαι κοινωνικά από την εργασία μου. Μετά την ερώτηση «τί ζώδιο είσαι;» συνήθως πάντα ακούω την επόμενη «με τί ασχολείσαι;».
Η σημερινή, όμως, πραγματικότητα μου προσφέρει μειωμένες απολαβές, έντονο ανταγωνισμό και αλληλοκαρφώματα, μια φρενίτιδα εξειδίκευσης για να μπορέσω να ξεχωρίσω και να «επιβιώσω» από μια πιθανή απόλυση και χρόνια ανεργία. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα αρνητικά φορτισμένο εργασιακό περιβάλλον: η απομόνωση, η μη αποδοχή από τους συναδέλφους-ανταγωνιστές και η αποτυχία, καλλιεργούν το λεγόμενο επαγγελματικό στρες. Όσο προσπαθώ να «ξεφύγω», τόσο μπλέκομαι σε ένα φαύλο κύκλο, στρεσάρομαι περισσότερο και αποκτώ ψυχοσωματικά προβλήματα, προβάλλοντας την αποτυχία μου σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής μου ζωής: παχαίνω, κλείνομαι στον εαυτό μου, νευριάζω με την οικογένειά μου, αυτοκαταστρέφομαι, μου φταίνε όλοι. Γίνομαι τοξικός.
Οι υπεύθυνες διευθύνσεις διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, έχουν εντοπίσει την διάσταση του φαινομένου.
Ο αποτελεσματικός υπάλληλος είναι ο ευτυχισμένος υπάλληλος!
Αυτό είναι το κλειδί!
Αναζωογονώντας την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις, τις αποτυχίες και τις ανάρμοστες συμπεριφορές και διαμορφώνοντας υγιείς σχέσεις άμιλλας με τους συν-αδέλφους τους, αλλάζουν την προοπτική της επαγγελματικής τους διαδρομής και τους καθιστούν απόλυτα επιτυχημένους!
Η ανανέωση πρέπει να είναι ολιστική ! Να ανανεώσουν το σώμα τους, με την άσκηση που τους ταιριάζει και την κατάλληλη διατροφή, να αλλάξουν διάθεση, φωτίζοντας το πνεύμα τους, με θετικές σκέψεις, ιδέες και όνειρα, θέτοντας στόχους ζωής!
holisticfitnessjob