Το αναζητήσαμε, το συγκρίναμε, το εγκρίνουμε

Το καλύτερο τσάι του βουνού, επιδίωξε να βρει –και βρήκε– η Σοφία Αμούντζια…

Το πιο αποτελεσματικό τσάι του βουνού, αυτό που θα έδινε «φυσικές» λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, με την υπόδειξη της Σοφίας Αμούντζια το αναζητήσαμε, το συγκρίναμε και… το εγκρίνουμε.
Πρόκειται για τον σιδερίτη Άθωα (sideritis athoa), μοναδική ποικιλία που έχει ταυτοποιηθεί επιστημονικά από Έλληνες επιστήμονες, που έχει σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές δράσεις.

Τι έδειξαν οι αναλύσεις

Ο σιδερίτης Άθωα (sideritis athoa) ή αλλιώς μπετόνικα, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιούν οι καλόγεροι στο Άγιο Όρος όπου καλλιεργείται, περιέχει πληθώρα συστατικών, με κυριότερα τα φλαβονοειδή, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα ιριδοειδή και τα μονοτερπένια, τα οποία του προσδίδουν τις θεραπευτικές και ανακουφιστικές ιδιότητές του.
Τόσο τα συστατικά του όσο και την αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αγχολυτική δράση του την επιβεβαιώνει πλήθος εργαστηριακών μελετών, όπως αυτή ερευνητικής ομάδας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων, που εξέτασε τη σύσταση του αφεψήματος του είδους Sideritis clandestina.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης ομάδας, οι συγκεκριμένες ιδιότητές του οφείλονται στους διαφορετικούς γλυκοζίτες της απιγενίνης, που εμπεριέχει και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι ενισχύθηκε η αντιοξειδωτική άμυνα περιοχών του εγκεφάλου όσων κατανάλωναν επί 6 εβδομάδες αφέψημα από τσάι του βουνού. Επιπλέον, φάνηκε ότι καταπολεμά και το άγχος. Έχει, δηλαδή, αγχολυτική δράση, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται, συνήθως, σε άλλα αγχολυτικά που παίρνουμε από φυτικά είδη.
Το αιθέριο έλαιο του τσαγιού του βουνού, και ιδιαίτερα αυτό της μαλοτίρας, είναι ιδιαίτερα δραστικό αντιμικροβιακό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε καρβακρόλη.
Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύουν απέναντι στο ενδεχόμενο της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.

Το δοκιμάσαμε…

Δοκιμάσαμε το συγκεκριμένο τσάι του βουνού. Είναι εύγευστο και αρωματικό και μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα κρύο ή ζεστό αλλά χωρίς μέλι η ζάχαρη.
Αυτό που διαπιστώσαμε, αλλά και μας το συνέστησαν, είναι ότι δεν πρέπει να το βράζουμε μαζί με το νερό αλλά να προσθέτουμε το ζεστό νερό μετά.
Μιλήσαμε με τον κ. Αθανάσιο Οικονόμου, προσωρινό πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΟΙΝΣΕΠ και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος, και μας έδωσε αρκετές και σημαντικές πληροφορίες για τον σιδερίτη Άθωα και για τη χρήση του.

Το τσάι χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος, που παράγεται με την προσθήκη μικρής ποσότητας ξηρής δρόγης σε νερό που βράζει.
Το ρόφημα, που είναι πλούσιο σε σίδηρο, τονωτικό, αποχρεμπτικό, καταναλώνεται κυρίως τη χειμερινή περίοδο για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, θεωρείται σημαντικό μελισσοτροφικό φυτό.
Το ιστορικό της καλλιέργειάς του
Ο σιδερίτης Άθωα (sideritis athoa) ή αλλιώς μπετόνικα, καλλιεργείται σε υψόμετρο, στο Όρος Σάος και σε κάποιες ορενές περιοχές της Ροδόπης.
Καλόγεροι του Αγίου Όρους πήραν την ποικιλία του τσαγιού, με σκοπό να την καλλιεργήσουν συστηματικά. Οι παραγωγοί, όντας κοντά στο «περιβόλι της Παναγίας» και έχοντας χωράφια κατάλληλα, σε υψόμετρο, επέλεξαν τον σιδερίτη Άθωα για να τον καλλιεργήσουν και να του δώσουν στη συνέχεια δικό τους brand name.

Γράφει ο Νικόλαος Παπανικολάου
Holistic Fitness Team