Τοξοβολία: Μια πνευματική τέχνη

Πριν πάρει τη σημερινή του μορφή, το τόξο πέρασε από διάφορες φάσεις και μάλιστα μέσω μιας μακραίωνης διαδρομής, μιας και αποτελούσε ένα πανάρχαιο όπλο, άκρως αποτελεσματικό, που χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι ή στις μάχες. Σήμερα, φυσικά, το τόξο στηρίζει το θαυμάσιο άθλημα της τοξοβολίας-σκοποβολής, που πρωτοεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες, του 1900, στο Παρίσι.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες τόξων: τα σύνθετα τόξα, τα παραδοσιακά και τα ολυμπιακά ή  αντικυρτά τόξα, με τα τελευταία να χρησιμοποιούνται στους Ολυμπιακούς αγώνες όπως προδίδουν και το όνομά τους.

Ο τοξοβόλος εντάσσεται σε μια ειδική κατηγορία, ανάλογα με την ηλικία του, ενώ η απόσταση καθορίζεται από το είδος του αγώνα.  Στη χώρα μας υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αθλητών:  ανδρών, γυναικών, νέων, νεανίδων, εφήβων, παίδων, κορασίδων, παμπαίδων, πανκορασίδων που αγωνίζονται σε αντίστοιχες αποστάσεις.

d2c9e9f53483ea5be627513b9c1a8673_L
Ετυμολογικά η λέξη «τόξο» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «taksaka», η οποία είναι ονομασία δένδρου από τα κλαδιά του οποίου κατασκευάζονταν τόξα

Στην Ελλάδα  το άθλημα της τοξοβολίας πρωτοεμφανίστηκε το 1982, ενώ το 1983 έγιναν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες και από το 1999 το άθλημα υπάγεται στην Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία Τοξοβολίας Ε.Φ.Ο.Τ.

Για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με την τοξοβολία, δεν χρειάζεται να έχει κάποια συγκεκριμένη σωματική διάπλαση, ούτε  να είναι απαραίτητα γυμνασμένος. Όμως, θα πρέπει να διαθέτει:

  • Καθαρό μυαλό
  • Να είναι καλός στο σημάδι (να έχει αποτέλεσμα η άσκησή του)
  • Μεγάλη αυτοσυγκέντρωση
  • Αυτοπειθαρχία
  • Ισορροπία
  • Ψυχική ηρεμία

Ο Αυστραλός τοξοβόλος Simon Fairweather,  ο οποίος στέφτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ, αναφέρει σχετικά για την τοξοβολία: «Το σπορ αυτό με βοήθησε να ενηλικιωθώ και να βρω την προσωπικότητά μου. Σε αυτό το σπορ οφείλω τα πάντα. Πραγματικά τα πάντα».

Οι τοξότες αγωνίζονται σε όρθια στάση, με σκοπό να ευστοχήσουν με το βέλος τους το μικρότερο εσωτερικό κύκλο διαμέτρου 12 εκ., ενός στόχου με συνολική διάμετρο 122 εκ.  Ο στόχος αποτελείται από 10 ζώνες βαθμολόγησης που οριοθετούνται από 10 ομόκεντρους κύκλους. Το χτύπημα του εσωτερικού κύκλου βαθμολογείται με 10 πόντους και του εξωτερικού τελευταίου κύκλου με ένα πόντο, ενώ οι ενδιάμεσες ζώνες βαθμολογούνται από δυο έως εννέα πόντους

Η τοξοβολία είναι ένα υπέροχο άθλημα που σου επιτρέπει να ξεφεύγεις από τη μουντή καθημερινότητα, να κοινωνικοποιήσε, να διδάσκεσαι και φυσικά να διασκεδάζεις…

HOLISTIC FITNESS TEAM