Τα στάδια του χωρισμού: σαν ταινία προσεχώς

Ένας χωρισμός ποτέ δεν ξεπερνιέται εύκολα. Ειδικά αν κάποιος έχει «επενδύσει» σε μια σχέση, η απώλειά της γίνεται ένας δύσκολος βραχνάς. Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.

Όμως όλες οι πληγές επουλώνονται, κι ένας χωρισμός μπορεί να γίνει σταδιακά, με τρόπο επώδυνο έστω, παρελθόν. Βέβαια, χρειάζεται χρόνος. Όπως λένε ψυχολόγοι και ψυχίατροι ένας άνθρωπος που χωρίζει περνάει από διάφορα στάδια μέχρι τελικά να ξεπεράσει πλήρως τον χωρισμό.

Στο πρώτο στάδιο ο παθών βρίσκεται σε κατάσταση σοκ! Δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά, νιώθει θυμωμένος, προδομένος, απελπισμένος και μόνος, όλα του φταίνε, πουθενά δεν βρίσκει παρηγοριά, πουθενά δεν ησυχάζει. Αρνείται να δεχτεί τη νέα πραγματικότητα.

Το δεύτερο στάδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η «απόλυτη απογοήτευση». Είναι η στιγμή που ο εγκαταλειφθείς αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και συνήθως τα βάζει με τον εαυτό του. Αναρωτιέται με τρόπο σχεδόν αρρωστημένο: «Μήπως έκανα εγώ κάτι λάθος;», «δεν έκανα τίποτα για να τον/την κρατήσω» ή «εγώ φταίω αποκλειστικά».

xorismos
Στο πρώτο στάδιο η οργή οδηγεί σε ακρότητες: σπασίματα, σχισίματα άλλοτε αγαπημένων φωτογραφιών, ουρλιαχτά

Το τρίτο στάδιο αφορά τη θλίψη. Είναι η ώρα που αρχίζουν και του λείπουν οι στιγμές με τον/την πρώην σύντροφό του. Πέφτει σε βαριά μελαγχολία, ενώ ορκίζεται πως θα έκανε τα πάντα για να είχε μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι το στάδιο-κλειδί για να ξεπεράσει τον χωρισμό, επειδή σε αυτό βιώνει όλο τον πόνο και τη θλίψη που του προκάλεσε. Το κλάμα και το ξέσπασμα έχουν τον πρώτο λόγο.

Στάδιο τέταρτο και τελευταίο. H αποδοχή και η αδιαφορία. Φτάνει η ώρα που το παίρνει απόφαση. Ο μεγάλος πόνος έχει ήδη φύγει και σιγά σιγά κάνει τα πρώτα μικρά βήματα, πριν  προχωρήσει. Βγαίνει με φίλους, διασκεδάζει, φλερτάρει και όταν φτάσει στο σημείο να αδιαφορεί πραγματικά μέσα του για τον/την πρώην, πάει να πει πως είναι έτοιμος-η για το μεγάλο άλμα προς τη νέα ζωή.

HOLISTIC FITNESS TEAM