Πρακτική Σκοποβολή: Ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη

Στην Καλιφόρνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, γεννήθηκε η Πρακτική Σκοποβολή (IPSC), που αποτελεί ένα σύγχρονο και ψυχαγωγικό αγώνισμα και κερδίζει καθημερινά πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα  ιδιαίτερα συναρπαστικό άθλημα που χαρίζει… αδρεναλίνη σε σκοπευτές και θεατές, έστω κι αν, ακόμα, δεν είναι Ολυμπιακό άθλημα.

Στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 90 αθλητικά Σωματεία και πάνω από 2000 αθλητές που ασχολούνται με την Πρακτική Σκοποβολή, ενώ  την εποπτεία του αγωνίσματος την έχει η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος, που διοργανώνει ετησίως πάνω από 200 αγώνες.

Στην Πρακτική Σκοποβολή ο σκοπευτής αγωνίζεται σε μία σειρά από χώρους “προσομοίωσης”, στους οποίους υλοποιούνται συγκεκριμένα σενάρια. Υπάρχουν σειρά από στόχοι, που βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες. Ο σκοπευτής θα πρέπει να βρει στόχο στον μικρότερο δυνατό χώρο. Οι στόχοι δε έχουν διαστάσεις 57×45 εκ. και χωρίζονται σε τρεις ζώνες a, c, d, που βαθμολογούνται ανάλογα με την ισχύ του όπλου.

Τα όπλα που χειρίζονται οι σκοπευτές είναι περίστροφα και πιστόλια μεγαλύτερα από 9 mm, λειόκανα τουφέκια με διαμέτρημα από 20GA και πάνω, και ραβδωτά τουφέκια, ενώ οι βολές χωρίζονται σε:

  • Βολές έως 5 μέτρα
  • Βολές από 6-10 μέτρα
  • Βολές από 11 μέτρα και πάνω
  • Βολές σε μεταλλικούς στόχους σε διάφορες αποστάσεις
skopobolh_meros2_01
Οι αγώνες, που πραγματοποιούνται στην Πρακτική Σκοποβολή, περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το φύλο, τον εξοπλισμό και την ηλικία των σκοπευτών

Κανονισμοί-κατηγορίες

Τους κανονισμούς της Πρακτικής Σκοποβολής τους ορίζει η Διεθνής Συνομοσπονδία Πρακτικής Σκοποβολής International Practical Shooting Confederation (IPSC), που διατηρεί έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το φύλο, τον εξοπλισμό και την ηλικία των σκοπευτών.

Στην κατηγορία Production αγωνίζονται σκοπευτές με “πλήρες” εργοστασιακό όπλο, που παράγεται σε ποσότητες άνω των 500 τεμαχίων, ενώ στην κατηγορία Open ανήκουν όλα τα όπλα που έχουν υποστεί  μετατροπές.

Ένα από τα βασικά εργαλεία της Πρακτικής Σκοποβολής είναι το χρονόμετρο. Τα ειδικά χρονόμετρα  δίνουν το σήμα εκκίνησης και καταγράφουν τους χρόνους βολής, ακούγοντας τον ήχο των πυροβολισμών του σκοπευτή.

HOLISTIC FITNESS TEAM