Προσοχή στις παραποιήσεις

Τα ψώνια μπορεί να είναι χαρά, όμως οι “κίνδυνοι” που καραδοκούν σε μια αγορά είναι πολλοί. Μπορείτε να προστατευτείτε ιδίως στην αγορά τροφίμων, από παραποιήσεις ή παραπλανητικές ετικέτες;  Υπάρχουν οι 10 βασικές αρχές του «καλού» και ενημερωμένου καταναλωτή, που έχουν συνταχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αποτελούν θεμέλια αρχή καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Ως Ευρωπαίοι πολίτες έχετε δικαίωμα να κάνετε ταξίδια για ψώνια σε άλλο κράτος-μέλος, μιας και κάτι τέτοιο προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και δεν οφείλετε να πληρώσετε τελωνειακούς δασμούς ή επιπλέον ΦΠΑ.

Αν αγοράσετε κάποια συσκευή που δεν λειτουργεί, μπορείτε να την επιστρέψετε για επιδιόρθωση, αντικατάσταση, να ζητήσετε έκπτωση ή πλήρη επιστροφή των χρημάτων σας και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων.

Αν αγοράσετε τρόφιμα ή καταναλωτικά αγαθά, να είστε βέβαιοι ότι έχουν τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας που θέτει η Ε.Ε.

Αν και κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί μηδενικό κίνδυνο ή ολοκληρωτική ασφάλεια, οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν από τα πιο υψηλά πρότυπα ασφάλειας στον κόσμο. Η ασφάλεια των τροφίμων βασίζεται στην αρχή ότι πρέπει να παρακολουθούμε όλη την «τροφική αλυσίδα» για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια.

Supermarket-by-Flickr-user-fazen
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει να αναγράφονται λεπτομερώς στην ετικέτα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός τροφίμου

Μπορείτε, ασφαλώς, να δείτε τι τρώτε, μιας και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση των τροφίμων επιβάλλει να αναγράφονται λεπτομερώς στην ετικέτα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός τροφίμου, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, γλυκαντικές ουσίες και άλλα χημικά πρόσθετα. Αν περιέχεται συστατικό στο οποίο μπορεί κάποιοι καταναλωτές να είναι αλλεργικοί, όπως τα φιστίκια, αυτό πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Επίσης ορίζεται ποια προϊόντα μπορούν να καλούνται «βιολογικά».

Αν αγοράσετε κάτι, αφού σας έπεισε με επίσκεψή του στο σπίτι σας πωλητής κάποιου προϊόντος, μπορείτε να ακυρώσετε την αγορά σας -το συμφωνητικό που υπογράψατε- σε διάστημα επτά ημερών.

Όταν αγοράζετε με αλληλογραφία, μέσω internet ή από εταιρείες τηλεπώλησης, μπορείτε, επίσης, να ακυρώσετε την αγορά σας εντός επτά εργάσιμων ημερών.

Αν θέλετε να συγκρίνετε την τιμή που έχουν δύο διαφορετικές μάρκες ενός προϊόντος, όταν η μία πωλείται σε συσκευασία για παράδειγμα 375gr και η άλλη 500gr, θα πρέπει να ξέρετε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα σουπερμάρκετ οφείλουν να σας δίνουν την «τιμή μονάδας» των προϊόντων. Πόσο, για παράδειγμα, στοιχίζουν ανά κιλό ή ανά λίτρο.

Ακόμη, η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη διαφήμιση που παραπλανά ή εξαπατά τους καταναλωτές, γι’ αυτό αν λάβετε επιστολή που να λέει “μπράβο είστε τυχεροί κερδίσατε 5.000 ευρώ”, να ξέρετε πως έχετε απέναντί σας κάποια εταιρία που παρανομεί.