Μια βόλτα στην ελληνική φύση

«Όσο απομακρυνόμαστε από τα υλικά που παράγει η μητέρα – φύση, τόσο απομακρυνόμαστε από την υγιεινή διατροφή», λένε οι επιστήμονες. Και, ιδιαίτερα όταν αυτή η φύση είναι η ελληνική καλό θα ήταν να ακούσουμε το κάλεσμά της και να επιτρέψουμε σε αυτή να φροντίσει τη διατροφή μας.

Η φράση «επιστροφή στις ρίζες» θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και έναν νέο τρόπο διατροφής, ο οποίος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα θα φέρει μόνο οφέλη στην υγεία μας. Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, στο διάβα των αιώνων, επηρεάστηκε από πολιτισμικές και θρησκευτικές παραδόσεις γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πληθώρας υγιεινών συνταγών. Βασικό τους συστατικό; Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες που υπάρχουν σε αφθονία τόσο στην ελληνική στεριά όσο και στις θάλασσές μας.

14079917_10210129448971148_7765261553975471030_nΑρκεί μία βόλτα στην ύπαιθρο για να προμηθευτούμε ή και να μαζέψουμε οι ίδιοι προϊόντα που παράγει η μητέρα – γη. Κάθε εποχή δίνει τους δικούς της «θησαυρούς» και δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχολυτικό –και υγιεινό- από το να μαζεύουμε οι ίδιοι κάποια από τα προϊόντα που θα μπουν στο τραπέζι μας. Είτε αυτά είναι βότανα, είτε φρούτα, είτε λαχανικά. Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να μαζέψουμε σύκα, φραγκόσυκα, τα οποία μπορούμε να τα γευτούμε φρέσκα αλλά και να φτιάξουμε ωραιότατες μαρμελάδες ή λικέρ. Σε ότι αφορά τα βότανα, στα ελληνικά βουνά υπάρχει η φασκομηλιά. Τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αφεψήματα αλλά και για να αρωματίσουν συνταγές μαγειρικής.

753a82091bdf93df272697e1f26229c2_XL

Σε λίγες ημέρες, στη Ζαγορά, στο μαγευτικό Πήλιο, θα αρχίσει η συγκομιδή των φημισμένων μήλων της. Με ιστορία που διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα, τα μήλα της περιοχής ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Ήδη, οι καρποί έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και το Holistic Fitness Team προγραμματίζει να διοργανώσει τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου μία απόδραση στο Πήλιο όπου θα έχουμε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να μυηθούμε στη χλωρίδα και την πανίδα του θρυλικού βουνού των Κενταύρων. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα…