Με καλή διατροφή αντιμετωπίστε τη γυναικεία τριχόπτωση

Αν και πολλά αποδίδονται στην κληρονομικότητα, αρκεί η αλλαγή στον τρόπο ζωής για να φέρει τα “πάνω κάτω” σε μια σειρά από ζητήματα υγείας ή διάθεσης. Όσο κι αν μοιάζει περίεργο, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα, η πτώση μαλλιών σε γυναίκες μπορεί να οφείλεται απλώς σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Το άγχος, οι εξαντλητικές δίαιτες και το αντισυλληπτικό χάπι θεωρούνται από τις πιο σημαντικές αιτίες της παροδικής τριχόπτωσης, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη, επισημαίνουν  επιστήμονες σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα δείγμα 2000 γυναικών και έδειξε ότι μία στις οκτώ από αυτές που  εμφάνισαν τριχόπτωση, ήταν κάτω των 35 ετών.

Μια τρίχα, συνήθως, ζει πέντε χρόνια, σε περιόδους όμως έντονου stress αυτή περιορίζεται σε δύο, δηλαδή τα μαλλιά πέφτουν ασυνήθιστα γρήγορα, έστω κι αν το γεγονός δεν είναι τόσο αποθαρρυντικό, κι αυτό επειδή υπάρχει σύντομα ανάσχεση, μιας και σε μια περίοδο έξι μηνών παρατηρείται μια νέα ανάπτυξη της τριχοφυίας.

cropped-2014-web-banner-2
Oι γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες μειώνουν την πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, που επιδεινώνουν την τριχόπτωση

Πέρα από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, υπάρχουν κι άλλες αιτίες που οδηγούν στην μείωση της ανθεκτικότητας της τρίχας. Για παράδειγμα, η κακή διατροφή και οι γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, που επιδεινώνουν την τριχόπτωση.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να αλλάξουμε διατροφή. 

Η πλέον ενδεδειγμένη διατροφή για τα μαλλιά περιλαμβάνει πρόσληψη πέντε 

την ημέρα, απαραίτητων για την ανάπτυξη των τριχοφόρων θυλακίων. Αυτά είναι οι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρια, τυριά), ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος (πράσινα λαχανικά), οι βιταμίνες Β (δημητριακά πλήρη) και η μειωμένη πρόσληψη σε λιπαρά και σάκχαρα.

Μια παλαιότερη έρευνα του Αυστραλού επιστήμονα, Ντέιβιντ Σάλινγκερ, προέδρου της Παγκόσμιας Ένωσης Τριχολόγων, αναδεικνύει και μια άλλη αιτία τριχόπτωσης στις γυναίκες: το αντισυλληπτικό χάπι στη χρόνια χρήση του.

HOLISTIC FITNESS TEAM