Μάνταλα: Εσωτερική αναζήτηση και αρμονία

Η «μαντάλα» είναι ένα είδος υπνωτικής δημιουργίας και σκοπός της είναι η εσωτερική αναζήτηση, η ενδυνάμωση και η αυτογνωσία. Σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ , τον πατέρα της Αναλυτικής Ψυχολογίας, μέσω αυτής ο άνθρωπος συμμετέχει, συνειδητά ή ασυνείδητα, στη θεϊκή τάξη και στην αρμονία που εμπεριέχεται σε αυτήν.

Όσο και να μοιάζει κάπως περίεργη για τους μη μυημένους, η «μαντάλα» αποτελεί το μέσον για να ανακαλύψει κάποιος το πρωταρχικό κέντρο μέσα του, που θα του διευρύνει τους ορίζοντες ώστε να ξαναδεί τη ζωή ως θείο δώρο.

Στη διάρκεια της «μαντάλα» το δημιουργικό ημισφαίριο του μυαλού αφήνεται να «τρέχει» ελεύθερα, ενώ το αναλυτικό μυαλό ξεκουράζεται.

Η λέξη «μάνταλα» προέρχεται από την αυθεντική ινδική γλώσσα, τα Σανσκριτικά.  Η έννοιά της έχει άμεση σχέση με τον κύκλο, που είναι ένα αρχέγονο σύμβολο της τελειότητας, της πληρότητας, της ενότητας και της αιωνιότητας και που χαράσσεται σε διάφορα θρησκευτικά τελετουργικά και αποτελεί βασικό στοιχείο της δομής του σύμπαντος.

Path-of-the-Spirit-Mandala
Με το σχεδιασμό μιας «μαντάλα» μπορεί κάποιος να βοηθηθεί να ενσωματώσει καινούρια στοιχεί στον εαυτό του, να σταθεροποιήσει ή ακόμα και να οργανώσει από το μηδέν την εσωτερικότητά του.

«Για ένα διάστημα, κάθε πρωί που ξυπνούσα, σχεδίαζα σε ένα χαρτί έναν κύκλο ή περισσότερους, που αντιπροσώπευαν την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόμουν τη δεδομένη στιγμή. Χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να συνειδητοποιήσω ότι τα “mandalas” είναι ο Εαυτός. Το σύνολο της προσωπικότητας», ανέφερε χαρακτηρίστηκα ο Καρλ Γιουνγκ στο έργο του «Αναμνήσεις, Σκέψεις, Όνειρα»

Με το σχεδιασμό μιας «μαντάλα» μπορεί  κάποιος να βοηθηθεί να ενσωματώσει καινούρια στοιχεία στον εαυτό του, να σταθεροποιήσει ή ακόμα και να οργανώσει από το μηδέν την εσωτερικότητά του.

Πριν από μια «μαντάλα» θα πρέπει κάποιος να ορίσει τον σκοπό της. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτήν και να αφήσει το βλέμμα του να ταξιδέψει ανάμεσα στα σχέδια της «μαντάλα». Αυτό θα επιτρέψει στον εγκέφαλο να αποκτήσει διαισθητικές σκέψεις.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο David Fontana, με την πάροδο του χρόνου μπορεί κάποιος να φτάσει στα πιο βαθιά επίπεδα του ασυνείδητού του και να βιώσει ολόκληρη τη μυστικιστική αίσθηση της πραγματικής ενότητας όλων των στοιχείων που συνθέτουν τον κόσμο.

HOLISTIC TEAM FITNESS