Μακαρονάδα χωρίς τύψεις

Τα μακαρόνια αποτελούν μια αγαπημένη επιλογή, εύκολη στην κατασκευή της και… παχυντική!

Ποιος δεν θυμάται από την παιδική του ηλικία τους προσφιλείς “μακαρονο-διαγωνισμούς” ή πως η γεύση τους ερχόταν και ξαναερχόταν να υποκαταστήσει κάποια άλλη, μη αρεστή!

Όμως, από το “μαμά δεν μου αρέσει το φαγητό φτιάξε μου μια μακαρονάδα”, μέχρι την καταναλωτική συνήθεια, άκρως επιβλαβή για την υγεία, να τρώμε συχνά μεγάλες ποσότητες μακαρονάδας η απόσταση είναι μεγάλη και όχι μόνο χρονική.

Τα μακαρόνια αποτελούν έναν εύκολο σύμμαχο του πάχους, αφού οι υδατάνθρακες που περιέχουν μεταβολίζονται και εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Έτσι, η πιο δραστική λύση στις περιπτώσεις προβλήματος βάρους, είναι να κοπεί ολοσχερώς από το διαιτολόγιο. Οι δίαιτες το απαγορεύουν, στερώντας τους “μερακλήδες” από άλλη μια απόλαυση.

Να όμως που σύμφωνα με την εκπομπή του BBC «Trust Me I’m A Doctor», όταν καταναλώνουμε ξαναζεσταμένα μακαρόνια, αυτά είναι πιο υγιεινά και πολύ  λιγότερο παχυντικά από της ώρας. Άρα;

Άρα, οι «μακαρονάδες» μπορεί τελικά να μην τα βγάλουν τελείως από τη διατροφή τους. Λύση  υπάρχει και τα περιλαμβάνει.

«Trust Me I’m A Doctor»

Οι εθελοντές της εκπομπής «Trust Me I’m A Doctor», αφού κατανάλωσαν πιάτα με ζυμαρικά που είχαν ξαναζεσταθεί, υποβλήθηκαν σε αιμοληψία που επαναλήφθηκε (ανά 15 λεπτά) τις επόμενες δύο ώρες.

Το αποτέλεσμα έδειξαν πως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αυξήθηκαν στο μισό, σε σύγκριση με την κατανάλωση φρεσκομαγειρεμένων μακαρονιών, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα περιττών κιλών και την εμφάνιση διαβήτη.

makaronia.JPG_b2
Το άμυλο όταν κρυώσει αντιστέκεται στα ένζυμα του οργανισμού που το διαλύουν κι έτσι η γλυκόζη που απελευθερώνεται είναι λιγότερη

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Όταν ξαναζεσταίνουμε τα μακαρόνια  αλλάζουμε τη χημική τους δομή. Το άμυλο, όταν κρυώσει, αντιστέκεται στα ένζυμα του οργανισμού που το διαλύουν (ανθεκτικό άμυλο) κι έτσι η γλυκόζη που απελευθερώνεται και επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας είναι λιγότερη.

Ο Dr Denise Robertson, του Πανεπιστημίου του Surrey, υποστηρίζει πως τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει περισσότερο σαν φυτικές ίνες και λιγότερο σαν υδατάνθρακες.

Εναλλακτικές μακαρονάδες

Πέρα, όμως, από το εύρημα της εκπομπής υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι να χαρεί κάποιος τα μακαρόνια. Για δίαιτα, ας πούμε, χαμηλή σε άμυλο, προσφέρεται η μακαρονάδα από κολοκυθάκια.

Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που η εφαρμογή τους αποτρέπει τη σκληρότητα της πλήρους αποφυγής της μακαρονάδας.

  • Το να τρως ζυμαρικά ολικής άλεσης που έχουν λιγότερες θερμίδες, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες και πρωτεΐνες από ό,τι τα παραδοσιακά ζυμαρικά.
  • Να τρως λογικές ποσότητες και λίγο συνοδευτικό τυρί.
  • Να αποφεύγεις τις κρεμώδεις σως.
  • Να προσθέτεις λαχανικά σε αναλογία 2:1.
  • Να προσθέτεις φασόλια, κοτόπουλο ή και γαλοπούλα που έχουν σχετικά λίγες θερμίδες

Holistic Fitness Team