Η ελληνική διατροφή φροντίζει την υγεία μας

Το Φθινόπωρο μπήκε για τα καλά στις ζωές μας. Οι πρώτες βροχές έχουν ποτίσει την ελληνική γη, η οποία «δουλεύει» σε εντατικούς ρυθμούς για να αρχίσει η παραγωγή των νέων, ευλογημένων, προϊόντων της. Ας αποτελέσει αυτό το Φθινόπωρο το εφαλτήριο για έναν νέο τρόπο διατροφής, βασισμένο στην ελληνική διατροφή, την οποία στηρίζει και η Holistic Fitness.

Tι είναι, όμως, η ελληνική διατροφή που αποτελεί τη βάση σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν kouzinaμεσογειακή διατροφή; Δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να θυμηθούμε τι έτρωγαν οι παππούδες μας. Και αυτά ήταν: αγνό ελαιόλαδο, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ψάρι και λίγο κρέας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες οι οποίες έχουν αποφανθεί ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή είναι μία από τις πιο υγιείς στον πλανήτη. Η βάση της στηρίζεται στο ελαιόλαδο (ο μαγικός καρπός της ελιάς σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει να ρέει στα ελαιοτριβεία της Μάνης, της Κρήτης, της Μυτιλήνης και όλης της χώρας). Το ελαιόλαδο περιέχει ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών (πολυφαινόλες κλπ.), οι οποίες μειώνουν τη χοληστερίνη και εμποδίζουν την οξείδωσή της.

greek-traditions-1Η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων βρίσκεται στο ημερήσιο πρόγραμμα της ελληνικής διατροφής καθώς και η λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα ψάρια και τα πουλερικά είναι σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή) ενώ το κόκκινο κρέας η διατροφή των προγόνων μας το είχε λίγες φορές τον μήνα. Πολύτιμη τροφή θεωρούνται τα όσπρια, τα οποία τα αποκαλούν και «κρέας των φτωχών». Αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι υπήρχαν δύο φορές την εβδομάδα. «Σύντροφος» των προγόνων μας  στο φαγητό ήταν και το κρασί. 350px-symposium_scene_nicias_painter_manΈνα με δύο ποτήρια κρασιού καλής ποιότητας, με τα γεύματα, θεωρούνται «κομμάτι» της ελληνικής διατροφής.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φυσική δραστηριότητα, η οποία υπήρξε τρόπος ζωής των προγόνων μας. Η άσκηση προσφέρει καθημερινή υγεία και ευεξία. Ας αλλάξουμε αυτό το Φθινόπωρο τη ζωής μας με έναν ολιστικό τρόπο και τα οφέλη θα τα δούμε γρήγορα στην υγεία και τη διάθεσή μας.