Η αγκαλιά του Μορφέα μόνο χάσιμο χρόνου δεν είναι

Πάρα πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται καθημερινά από την αϋπνία, άλλη μια μάστιγα απόρροια του δυτικού και υπερκαταναλωτικού μοντέλου ζωής και των ρυθμών της σύγχρονης μεγαλούπολης.

Όλη η ένταση και τα προβλήματα της ημέρας, σε πολλές περιπτώσεις, αντί να δραπετεύσουν από το μυαλό και τη σκέψη μας, κάνουν την επανεμφάνισή τους το βράδυ, την ώρα που θέλουμε να χαλαρώσουμε. Το αποτέλεσμα είναι να μας κυριεύει το άγχος της επόμενης μέρας και να μην μπορούμε να κοιμηθούμε.

Ο θόρυβος της πόλης, οι γρήγοροι και εξαντλητικοί ρυθμοί, τα φάρμακα, το άγχος, οι αλλαγές στις ώρες του ύπνου μας, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης  είναι οι βασικότερες αιτίες της αϋπνίας.

Η έλλειψη ενός καλού και ποιοτικού ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα στον οργανισμό.

2
Θόρυβος, εξαντλητικοί ρυθμοί, φάρμακα, άγχος, αλλαγές στις ώρες του ύπνου, υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης είναι οι βασικότερες αιτίες της αϋπνίας

Η πρόωρη γήρανση, μια φυσική διαδικασία που τόσο απεχθανόμαστε με το όραμα της αιώνιας νεότητας, αποτελεί τον κρυφό εραστή της αϋπνίας! Όπως και οι ρυτίδες στο πρόσωπο, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, το χλωμό δέρμα ακόμη και τα περιττά κιλά.

Η μακροχρόνια απώλεια καλού ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη, έμφραγμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή αρρυθμία καθώς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ακόμη, ερευνητές σεξολόγοι έχουν διαπιστώσει πως όσοι αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου έχουν χαμηλότερη λίμπιντο και λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ. Μελέτη του 2002, που δημοσιεύθηκε journal of clinical endocrinology and metabolism, αναφέρει πως αρκετοί άνδρες με άπνοια ύπνου έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

bc02d11b69e6d8ffd390d98068af77e2_L
Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί πολύ πιο εύκολα σε ανθρώπους που κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες

Ψυχολογικές προεκτάσεις και αποσυμπίεση

Οι αϋπνίες εκτός από σωματικές επιπτώσεις έχουν και ψυχολογικές. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί πολύ πιο εύκολα σε ανθρώπους που κοιμούνται  λιγότερες από 5 ώρες.

Το ότι πρέπει να ξυπνήσουμε το πρωί, μας δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος και έτσι πιέζουμε τον εαυτό μας να κοιμηθεί, κάτι που είναι λάθος.

Τι θα μπορούσε να μας βοηθήσει:

  • Ένα ζεστό ποτήρι γάλα ή ένα χαμομήλι μπορεί να μας χαλαρώσει αρκετά πριν από τον ύπνο.
  • Ένα καλό βιβλίο μας βοηθά να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και αποφορτίζει από το στρες.
  • Είναι σημαντικό το βράδυ να τρώμε ελαφρά κι αν είναι δυνατόν 2 έως 3 ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ έχει την ιδιοτροπία να μας ξυπνά στη μέση του ύπνου, καθώς ο οργανισμός αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να ξανακοιμηθούμε.
  • Πολλοί καταφεύγουν σε υπνωτικά χάπια, αγνοώντας τις συνέπειές τους, αντί να καταφύγουν σε φυσικά ηρεμιστικά. Γι’ αυτά έχει προνοήσει η μητέρα φύση με τα βότανά της: μελισσόχορτο, μαντζουράνα, βαλσαμόχορτο, πασιφλόρα, βαλεριάνα.

Η αγκαλιά του Μορφέα μόνο χάσιμο χρόνου δεν είναι λοιπόν.

Holistic Fitness Team