Ηδονοβλεψίες μιας ξένης, άπιαστης ζωής

Γιατί άραγε πολλές σχέσεις διατηρούνται μόνο αν υπάρξουν συμβιβασμοί και εκπτώσεις; Πώς γίνεται και μια σχέση φωτιά μετατρέπεται σε άχρωμα αποκαΐδια;

Να μένουμε μαζί με κάποιον, επειδή “πρέπει” -πόσο άσχημο ακούγεται!-, όταν υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι γύρω μας που διψούν το ίδιο με εμάς για μια αληθινή ζωή με ουσιαστικές σχέσεις, γιατί να το κάνεις;

trust
Όταν ο έρωτας τελειώνει, διαλύονται οι ψευδαισθήσεις κι εσύ μετατρέπεσαι σε ηδονοβλεψία μιας ξένης, άπιαστης ζωής;

Επειδή ο έρωτας κάποτε τελειώνει, διαλύονται οι ψευδαισθήσεις κι εσύ μετατρέπεσαι σε ηδονοβλεψία μιας ξένης, άπιαστης ζωής;

Τελικά, ο ένας μένει αγκιστρωμένος στον άλλο για λόγους ηθικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς; Και η μαγεία, το ταίριασμα;

Οι ψευδαισθήσεις, οι αντιλήψεις που αποκτήσαμε δεκαετίες πριν, στην παιδική ή εφηβική ηλικία, δεν μας αφήνουν να τολμήσουμε να αλλάξουμε αυτό που πια δεν μας αρέσει.

Αποτυχημένα πρότυπα

Τα πρότυπα των σχέσεων και του έρωτα είναι φτιαγμένα για να καταρρίπτονται, αφήνοντας κενό για τη δημιουργία του νέου. Δεν μπορεί για μια ζωή -η ζωή είναι τόσο μικρή για να τη χαραμίζουμε σε όνειρα που δεν ευοδώθηκαν- να μένουμε προσκολλημένοι σε λάθος σχήματα, που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς.

big-The_Wheel_of_Life_by_ahermin
Τα πρότυπα των σχέσεων και του έρωτα είναι φτιαγμένα για να καταρρίπτονται

Οι ανθρώπινες σχέσεις έρχονται να μας ολοκληρώσουν, να δώσουν νόημα στη συνεργασία, στην ανταλλαγή, στη συλλογικότητα.

Έχεις επιλέξει να βρίσκεται με κάποιον όχι επειδή είναι το άλλο σου μισό, αλλά επειδή είναι ένας άλλος άνθρωπος που έχει τις ίδιες ανάγκες με σένα και τον ίδιο πόθο να βελτιώσει τη ζωή του και να ζήσει αυτό που του προσφέρεται και του ανήκει, όπως θαυμάσια το λέει και ο ψυχίατρος Λατινοαμερικάνος Χόρχε Μπουκάι.

Έχεις επιλέξει να βρίσκεσαι με κάποιον που θα σταθεί πλάι σου, που θα σε στηρίξει ώστε να υλοποιήσεις τους πόθους σου. Δεν έρχεται να καλύψει τα κενά σου, αλλά να διευρύνει τους ορίζοντές σου.

holdingyouback467607616
Η διαιώνιση κακών σχέσεων προκαλεί ψυχονευρολογικές διαταραχές

Ψυχονευρολογικές διαταραχές

Η διαιώνιση σχέσεων που δεν προάγουν την προσωπικότητα και δεν ανοίγουν το νου είναι ύβρις προς τη ζωή και προκαλεί ψυχονευρολογικές διαταραχές.

Ασθένειες που οδηγούν στον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο σε πρώτη φάση και έπειτα σε άλλες ιατρικές ειδικότητες που δεν διατηρούν την παραμικρή αίγλη.

‘Αγχος, ένταση, πλήξη, απογοήτευση, κατάθλιψη, ισχυαλγίες, συχνά τραύματα, μυικά προβλήματα.

Η κακή ψυχολογία και το άγχος μπορεί να φέρουν ακόμη λιγότερο γνωστές ασθένειες, όπως ατοπική δερματίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του δέρματος, που χαρακτηρίζεται από φαγούρα. Τριχόπτωση, τριχοτιλλομανία (επιθυμία να τραβάει κάποιος τα μαλλιά ή τις τρίχες του), ψωρίαση, νόσος του δέρματος, δάγκωμα των νυχιών.