Ενισχυτικά γεύσης, αλληλοεπιδράσεις, αλκοόλ: Ρωτάτε, σας απαντάμε…

Οκτώ ερωτήσεις και οι ανάλογες απαντήσεις για μερικές απορίες σας…Ποια συστατικά σε μια τροφή μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον ρυθμό μεταβολισμού των φαρμάκων;

Τα συστατικά της τροφής μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό μεταβολισμού των φαρμάκων είτε αυξάνοντάς τον είτε μειώνοντάς τον. Οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, το ψήσιμο στη σχάρα -ιδιαίτερα του βοδινού κρέατος-, ο χυμός γκρέιπφρουτ, τα ινδόλια και οι φλαβόνες αυξάνουν τον μεταβολισμό των φαρμάκων, ενώ αντίθετα το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και οι δίαιτες οι οποίες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες τον μειώνουν.

Τι είναι τα ενισχυτικά γεύσης;

Τα ενισχυτικά γεύσης ή βελτιωτικά γεύσης προστίθενται στα τρόφιμα, προκειμένου να ενισχύσουν την υπάρχουσα γεύση ή και την οσμή του. Για παράδειγμα, βελτιωτικά γεύσης υπάρχουν σε σάλτσες, σούπες, προμαγειρεμένα τρόφιμα, σε αρκετά τυποποιημένα σνακ, ζαχαρώδη, γλυκίσματα και αναψυκτικά, που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο.

Μάλιστα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο καταναλωτής και να διακρίνει εάν αυτά είναι ασφαλή για την υγεία του, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει το γράμμα Ε και έναν αριθμό -με τον οποίο κωδικοποιούνται και ονοματίζονται οι ουσίες- που αναγράφονται στις ετικέτες συσκευασίας των τροφίμων σε όλη την Ε.Ε. Έτσι, λοιπόν, ο τριψήφιος κωδικός από το Ε620 έως το Ε640 έχει σχέση με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση και τη βελτίωση της γεύσης. Ένα από τα πιο συνηθισμένα ενισχυτικά γεύσης είναι το Ε620 ή αλλιώς γλουταμινικό οξύ, ευρεία χρήση του οποίου αλλά και των αλάτων του γίνεται στην Κίνα.

Να επισημάνουμε ωστόσο πως κάποια από αυτά έχει παρατηρηθεί πως σε μεγάλες δόσες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο, ενώ κάποια άλλα είναι επικίνδυνα για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, υπογλυκαιμικούς ασθενείς και καρδιοπαθείς.

Ποια φάρμακα αλληλεπιδρούν με τον χυμό γκρέιπφρουτ;

Τα φάρμακα που επηρεάζονται από τον χυμό γκρέιπφρουτ είναι τα: αντιικά, αντιμικροβιακά, αντιμυκητισικά, αντιαρρυθμικά, αντιισταμινικά, ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου, αντιβηχικά,ορμόνες, ανασοκατασταλτικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά και αγχολυτικά, στατίνες, ψυχοτροπικά, βενζοδιαζεπίνες.

Το αλκοόλ εμπλέκεται στον μεταβολισμό του ουρικού οξέος;

Ναι. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία υπερουριχαιμίας, καθώς αυξάνεται η βιοσύνθεση του ουρικού οξέος. Επιπλέον, η οξεία υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, συσσώρευση γαλακτικού οξέος στο αίμα και κέτωση, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποβολή του ουρικού οξέος από τα νεφρά.

Η διαδικασία κατά την οποία το αλκοόλ μεταβολίζει το ουρικό οξύ είναι η ακόλουθη: η αιθανόλη μεταβολίζεται στο ήπαρ με τη βοήθεια του ενζύμου αλκοολική αφυδρογονάση προς ακεταλδεΰδη και στη συνέχεια απελευθερώνεται NADH, το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή γαλακτικού οξέος από το πυροσταφυλικό οξύ.

6648f45035a47efdafeee4d3f3f056e4_L
Μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά

 

Πού μπορώ να βρω ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο;

Οι καλύτερες πηγές

  • Ασβεστίου: τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια που μπορούμε να φάμε με τα κόκαλά τους, τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, τα αυγά κ.λπ.
  • Σιδήρου: το κρέας, τα οστρακοειδή, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες, ο ξιφίας, το ταχίνι, το σουσάμι, η σοκολάτα και το κακάο.
  • Σεληνίου: τα δημητριακά, το κρέας, τα φιστίκια, τα θαλασσινά κ.ά.
  • Ψευδαργύρου: το κρέας, το γάλα και τα στρείδια.

Τι ρόλο παίζουν οι πολυφαινόλες στον άνθρωπο και τα φυτά;

Στα φυτά υποβοηθούν

  • στην αναπαραγωγή τους
  • στην προστασία τους από μικροβιακές μολύνσεις
  • στην προστασία τους από τις βλαβερές επιδράσεις της UV ακτινοβολίας

Στον άνθρωπο

  • έχουν ανιτοξειδωτική δράση
  • βελτιώνουν την ενονδοτικότητα των αγγείων
  • αναστέλουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων
  • μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
  • έχουν πιθανώς αντικαρκινική δράση
  • μειώνουν τις εξάψεις

Τι ιδιότητες έχουν τα προβιοτικά;

  • Ασκούν ωφέλιμη δράση στον ξενιστή
  • Είναι μη παθογόνα και δεν έχουν τοξικότητα
  • Έχουν καλές οργανοληπτικές ιδιότητες
  • Μπορούν να αποικήσουν στο έντερο και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του μεταβολισμού
  • Είναι ζώντες μικροοργανισμοί και βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο στο προς κατανάλωση τρόφιμο ή σκεύασμα και παραμένουν ζωντανοί κατά την αποθήκευση ή χρήση του.