Ελληνικός καφές: Μας κάνει πιο ήρεμους και πιο υγιείς

Το ντόπιο κρασί και ο ελληνικός καφές δεν αποτελούν απλώς μια παραδοσιακή «συνταγή» καλοπέρασης. Είναι τα μέσα που κάνουν τους Έλληνες πιο… ήρεμους και όπως αποδεικνύεται πιο υγιείς.  

Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές στη μακροβιότητα των κατοίκων της Ικαρίας («Το μέρος όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν»), που κατά την εφημερίδα «The New York Times», οφείλεται στον καθαρό αέρα, την καλή διατροφή, τη σωστή κατανάλωση κρασιού και φυσικά τον ελληνικό καφέ.

Ο παραδοσιακός ελληνικός καφές, αγαπημένο ρόφημα, αποτέλεσε την αφορμή, για τον μεγάλο Έλληνα και εκκεντρικό λαογράφο Ηλία Πετρόπουλο, να γράψει το 1979 το βιβλίο του «Ο τούρκικος καφές εν Ελλάδι».

Είναι προφανές πως ήρθε στη χώρα μας, την εποχή της παντοκρατορίας των Τούρκων, μέσω των Ελλήνων της Πόλης και αποτελεί μια πολύ παλιά συνήθεια των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας.

Coffee-macaron-7
Ο ελληνικός καφές έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την πρόωρη φθορά του σώματος

Τι χαρακτηρίζει τον ελληνικό καφέ;

Η γεύση του, γεύση για μερακλήδες όπως λένε, και το θαυμάσιο, πλούσιο άρωμά του.

Τι τον ξεχωρίζει;

Ο τρόπος που επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ περιέχει περίπου 150 mg αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως πολυφαινόλες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη και θεοβρωμίνη.

Η παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών στον καφέ τού προσδίδει την ιδιότητα του θεραπευτικού μέσου, αφού έχει αντικαρκινική δράση (προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου του φάρυγγα, του οισοφάγου και της στοματικής κοιλότητας), προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την πρόωρη φθορά του σώματος.

Ο καφές όμως προσφέρεται και για τις περιόδους δίαιτας, αφού είναι ο μοναδικός καφές που περιέχει μόνο μια θερμίδα ανά φλιτζανάκι.

Εκτός από μια θερμίδα, περιέχει και 35 έως 65mg καφεΐνης, που μας βοηθάει στην καταπολέμηση της καθημερινής κούρασης και στις καλύτερες  αθλητικές επιδόσεις.

Σύμφωνα με έρευνα τέλος, που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal» και που βασίστηκε στην παρακολούθηση 83.200 ανθρώπων ηλικίας 45 έως 74 ετών για 13 χρόνια, ο καφές, όπως και το πράσινο τσάι, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

HOLISTIC FITNESS TEAM