Διαλογισμός: Μικρές κινήσεις που γίνονται συνήθεια

«Ωραία» μας λέει ένας φίλος, «γνωρίζω πως πρέπει να ηρεμώ στη διάρκεια της ημέρας, αλλά μου φαίνεται αστείο και μόνο που το λέω. Πώς να το κάνω, όταν τρέχω σαν τρελός να προλάβω τις δουλειές μου»;

Κι όμως, όσο κι αν το ψάξαμε, δεν βρήκαμε άλλη απάντηση από τον… διαλογισμό.

Ο διαλογισμός είναι μια πανάρχαια τεχνική χαλάρωσης που βασίζεται σε μια ουσιαστική αρχή: πως η ένταση δεν έχει σχέση με ό,τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά με το πώς αντιδρούμε στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Αυτό που μας αναστατώνει δηλαδή, δεν είναι ένας άλλος άνθρωπος που μας προκαλεί ή μια δουλειά που μας πιέζει, αλλά το γεγονός πως εμείς τους δίνουμε το δικαίωμα να μας επιβληθούν και να μας πονέσουν.

Yoga
Ο διαλογισμός αντιμετωπίζει το στρες, μειώνει την πίεση και προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα

Ο διαλογισμός, που αντιμετωπίζει το στρες, μειώνει την πίεση και προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα, κρύβει πίσω του μια ολόκληρη φιλοσοφία, έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής χωρίς άγχος.

Και δεν είναι τόσο θεωρητικός όσο νομίζουν πολλοί. Με πρακτική άσκηση μπορεί να μας προσφέρει σημαντικότατα οφέλη.

Μερικές πρακτικές συμβουλές

  • Όταν είστε στη δουλειά, φροντίστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανά 2-3 ώρες, να σταματάτε ό,τι κάνετε για 1΄.
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε τι νιώθετε, τι σας ενοχλεί, τι σας αναστατώνει.
  • Χαλαρώστε το σώμα σας. Σφίξτε πρώτα το ένα σας χέρι και έπειτα αφήστε το απότομα. Μετά κάντε το ίδιο με το άλλο σας χέρι κι έπειτα με τα πόδια σας. Σφίξτε τον κορμό σας και αφήστε τον να χαλαρώσει.
  • Επιδιώξτε να αποβάλλετε από τον νου σας κάθε σκέψη που σας αγχώνει. Πώς; Υπάρχουν πολλές τεχνικές. Όπως να κλείσετε για λίγο τα μάτια και να φανταστείτε ένα ένα τα χρώματα: το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο…
  • Να σταματάτε αμέσως τη δουλειά που κάνετε και σας αγχώνει. Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί και πώς σας επηρεάζει.

Αν αυτές τις μικρές κινήσεις τις κάνετε κάθε ημέρα, θα γίνουν συνήθειά σας και σταδιακά θα σας επηρεάσουν θετικά αφάνταστα πολύ.