Δημιουργικός Οραματισμός με τη Σοφία Αμούντζια – Αν δεν σου αρέσει ο τρόπος που ζεις, τότε τι περιμένεις, άλλαξέ τον

Άλλαξε διάθεση, άλλαξε τρόπο ζωής, πέτυχε τον στόχο σου, ασχολήσου με τον Δημιουργικό Οραματισμό.

H holistic personal trainer Σοφία Αμούντζια θέλησε, εξ αρχής, να κατοχυρώσει δικά της μοντέλα εκγύμνασης, εναρμονίζοντας την άσκηση με τον οραματισμό.

Η συνεχής ενημέρωσή της στον χώρο της άσκησης και της υγείας και η ενασχόλησή της με τις εναλλακτικές μεθόδους, της επέτρεψαν να εμπνευστεί νέες μεθόδους άσκησης.

Το holistic fitness είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος εκγύμνασης, είναι τρόπος ζωής, καθώς εντάσσει στην καθημερινότητα την άσκηση, την καλή διατροφή, την καλή ψυχολογία και την ενίσχυση της εσωτερικής ενέργειας.

Ο Δημιουργικός Οραματισμός είναι ένας ιδιαίτερα αποδοτικός τρόπος για να αλλάξεις αυτό που ζεις και που δεν σου αρέσει. Προσφέρεται ως το πιο εύκολο μέσον για να αλλάξεις την καθημερινότητά σου.

IMG_6503(1)

Πώς μπορείς να το πετύχεις;

Χρησιμοποιώντας, με τη βοήθεια ενός ανθρώπου που έχει εντρυφήσει στον Δημιουργικό Οραματισμό, τη φαντασία σου.

Με το μυαλό σου φαντάζεσαι μια κατάσταση, που θέλεις να τη δεις να πραγματοποιείται, πολύ απλά επειδή όλα τα πράγματα πρώτα τα συλλαμβάνουμε  με τη σκέψη και τη φαντασία μας (σε «νοητικό επίπεδο») κι έπειτα τα κάνουμε πράξη.

Με αυτόν τον τρόπο, σχεδιάζοντας αυτό που θέλουμε να συμβεί, δίνουμε τροφή στη σκέψη μας, αποκτούμε μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και τελικά ελέγχουμε καλύτερα τη ζωή μας.

Μπορείς, για παράδειγμα, να φανταστείς πως είσαι με έναν (μία) σύντροφο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που επιθυμείς. Ή πως στον χώρο εργασίας σου σου συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο (με σεβασμό, με ευγένεια). Ή πως έχεις αποκτήσει τη δουλειά που σου αρέσει.

Θα πρέπει όμως, για να είναι πιο αποτελεσματικός ο Δημιουργικός Οραματισμός, να φτιάξεις στο μυαλό σου την «τέλεια» εικόνα, χρησιμοποιώντας όσο γίνεται περισσότερες λεπτομέρειες. Μπορείς να προσθέσεις συναισθήματα, σκέψεις, ήχους, μυρωδιές, μπορείς να προσθέσεις καταστάσεις και γεγονότα.

Λένε πως αν κάτι το θέλεις πολύ, το έχεις δουλέψει στο μυαλό σου, πραγματοποιείται με τρόπο μαγικό και μάλιστα σε αυτή τη «λογική» βασίζεται όλη η σύγχρονη αυτογνωσία (Τσόπρα, Κοέν, Ντάιερ κ.λπ.).

IMG_6504(1)
Θα πρέπει, για να είναι πιο αποτελεσματικός ο Δημιουργικός Οραματισμός, να φτιάξεις στο μυαλό σου την «τέλεια» εικόνα, χρησιμοποιώντας όσο γίνεται περισσότερες λεπτομέρειες

Το να φτιάχνεις με τη σκέψη σου ξανά και ξανά την ίδια εικόνα, εμπλουτισμένη όλο και πιο πολύ με λεπτομέρειες, 2-3 φορές την εβδομάδα ή κάθε ημέρα για μερικά λεπτά, σημαίνει πως «αυτοπρογραμματίζεσαι» και τελικά έλκεις την επιτυχία και το αποτέλεσμα που ποθείς. Αυξάνεις την ικανότητά σου να έχεις αυτό που θέλεις.

Ο Δημιουργικός Οραματισμός τονώνει τη θέλησή μας, μας παρακινεί θετικά, μας δίνει το απαιτούμενο θάρρος, μας γεμίζει ενέργεια. Είναι δε καλό να πραγματοποιείται αμέσως μετά από χαλάρωση ή αυτοσυγκέντρωση (διαλογισμό).

Ψυχική Αντοχή και Ανθεκτικότητα

Έρευνες στην αθλητική ψυχολογία, που βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια, «μιλούν» για την «Ψυχική Αντοχή και Ανθεκτικότητα» ιδιαίτερα για τους αθλητές υψηλού επιπέδου, που επηρεάζει σημαντικά την απόδοσή τους.

Το συμπέρασμα των ερευνών είναι πως δεν είναι μόνο η άσκηση, η συστηματική και επίμονη προπόνηση, αλλά και η καλή ψυχολογία του αθλητή που του επιτρέπει να φτάνει σε υψηλά στάνταρ και ρεκόρ.

MMA-fighter-in-track-jacket
Στα πιο απαιτητικά αθλήματα, σύμφωνα με έρευνες, εκτός από την ενίσχυση της αντοχής και την κατάλληλη διατροφή που οδηγούν σε βελτιώσεις, είναι απαραίτητη η ψυχολογική προσέγγιση του αθλητή, δηλαδή η ενίσχυση της καλής ψυχολογίας με τη βοήθεια διαφόρων μέσων, όπως είναι ο δημιουργικός οραματισμός

Ως άτομα με «Ψυχική Αντοχή και Ανθεκτικότητα» θεωρούνται αυτά που μπορούν να ξεπερνούν τα προβλήματά τους, να είναι επίμονα σε αυτά που κάνουν και να διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Παράλληλα, θα πρέπει στα χαρακτηριστικά τους να υπάρχουν και αυτά που αναφέρονται ως τρία C’s: Commitment, Control & Challenge. Δηλαδή, να τους αρέσει η συλλογικότητα, να θεωρούν πως μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα όλων όσων κάνουν και να πιστεύουν βαθιά μέσα τους πως μπορούν να αλλάξουν πράγματα στη ζωή τους.

Οι Θετικές σκέψεις και ο Οραματισμός, που ενισχύουν κατά κύριο λόγο την ψυχική αντοχή, συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα όλων των μεγάλων αθλητών.

Όμως, παρά το γεγονός πως ο Δημιουργικός Οραματισμός μπορεί να κάνει αληθινά θαύματα, καλό είναι να συνοδεύεται από την απόφασή σου να αλλάξεις στάσης ζωής και σε άλλα ζητήματα.

Μέσα από μια συγκεκριμένη άσκηση, για παράδειγμα, μπορείς να αρχίσεις να αλλάζεις διάθεση απέναντι σε μικρά ή μεγάλα «πράγματα» της καθημερινότητας, εκδηλώνοντας την ευγνωμοσύνη σου.

Η αγαλλίαση, η ευγνωμοσύνη, η θετική στάση και η αγάπη για τη ζωή μπορεί να σου γίνουν συνήθεια.

Μέσα από νέες επιστημονικές έρευνες, δοκιμασμένες επί πολλά χρόνια, μεθόδους και τεχνικές η Σοφία Αμούντζια και οι επιστημονικοί συνεργάτες της μπορούν να σε καθοδηγήσουν –και ο Δημιουργικός Οραματισμός δεν αποτελεί το μοναδικό μέσον– σε έναν ομορφότερο, υγιή και ποιοτικό «τρόπο να ζεις»…