Βοτανοθεραπεία: Παρασκευή φυτικών ιαμάτων

Τα φυτικά ιάματα παρασκευάζονται από μια ποικιλία φυτικής πρώτης ύλης – φύλλα, μίσχους, ρίζες, φλοιό κ.λπ. Συνήθως περιέχουν πολλά βιολογικώς ενεργά συστατικά και χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση ήπιων ή χρόνιων ενοχλημάτων (τουλάχιστον το 1/4 όλων των συμβατικών φαρμάκων περιέχουν κάποια από τα ίδια συστατικά, αν και κατά κανόνα σε «καθαρισμένη» μορφή). Τα βότανα είναι δυνατό να παρασκευαστούν στο σπίτι με πολλούς τρόπους, με χρήση φρέσκων είτε αποξηραμένων υλικών. Τα τσάγια (εγχύματα) αφήνονται να μουσκέψουν τόσο, ώστε να γίνουν ελαφρύτερα ή πιο δυνατά.

Ρίζες, φλοιός ή άλλα μέρη του φυτού μπορεί να βραστούν για να δώσουν ισχυρότερα διαλύματα, τα αφεψήματα. Με προσθήκη μελιού ή ζάχαρης τα εγχύματα ή αφεψήματα γίνονται σιρόπια. Στα φαρμακεία, τα φυτικά παρασκευάσματα διατίθενται επίσης με άλλες μορφές, όπως χάπια, κάψουλες ή σκόνες, ή ακόμη και σε πυκνότερες συγκεντρώσεις (εκχυλίσματα, βάμματα). Εφαρμόζονται τοπικά σε κρέμες ή αλοιφές, για το βρέξιμο υφασμάτων που θα χρησιμοποιηθούν ως κομπρέσες, ή απευθείας στο δέρμα ως καταπλάσματα.

Τα φυτικά σκευάσματα δεν υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανονισμούς, έτσι κάποιες φορές ίσως είναι απρόβλεπτα ισχυρά. Η ποσότητα του ενεργού συστατικού ποικίλλει πολύ, ανάλογα με το αν χρησιμοποιήθηκε ένα ή περισσότερα είδη του φυτού, και με τις συνθήκες και τον χρόνο που έγινε η συλλογή και προετοιμασία τους. Κάποια βότανα μπορεί να είναι τοξικά ή καρκινογόνα, έτσι όλα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη θεραπευτή εξοικειωμένου με τη φυτοθεραπεία. Μέσα στο μεγάλο φάσμα της εναλλακτικής ιατρικής, η χρήση των βοτάνων ποικίλλει: η φυσιοπαθητική (naturopathy), η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και η αγιουρβέδα διαφέρουν στον τρόπο διάγνωσης και στην επιλογή φυτικής θεραπείας.

 

Πηγή: http://el.wikipedia.org