Μάραθος ένα βότανο με μυοχαλαρωτική δράση

Ο μάραθος (ή μάραθο, το ή φοινόκιο, το) είναι ποώδες και αρωματικό φυτό. Είναι δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Η επιστημονική του ονομασία είναι Μάραθον το κοινόν. Περιέχει αιθέρια έλαια κατά 7% και ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και την Ινδία. Ειδικότερα, ο Πλίνιος αναφέρει 22 φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού.

Οι κύριες χρήσεις του φυτού είναι στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία και την οινοπνευματοποιία. Από το μάραθο επίσης παρασκευάζονται φάρμακα όπως σιρόπια ενώ χρησιμοποιείται και ως μέσο για να διευκολύνεται η έκκριση γάλατος. Από τους σπόρους του μάραθου, που έχουν καυστική γεύση, όπως αυτή του άνηθου, φτιάχνεται αιθέριο έλαιο (μαραθέλαιο). Η ποικιλία αζορικό είναι εδώδιμη και οι σαρκώδεις κολεοί των φύλλων του χρησιμοποιούνται ως λαχανικό (φοινόκιο).

Θεωρείται ότι έχει τονωτική κι αντισηπτική δράση.
Διευκολύνει την πέψη.
Θεωρείται ότι βοηθάει στην έκκριση γάλακτος και καταπραύνει τη ναυτία.
Μασώντας λίγους σπόρους μάραθου απομακρύνουμε την κακοσμία του στόματος.

Για ν’ απολαύσουμε τις ιδιότητες που έχει ο μάραθος μία εύκολη κι απλή λύση είναι να ετοιμάσουμε ένα σχετικό αφέψημα μετά το φαγητό. Φυσικά προτού τον χρησιμοποιήσυμε ως θεραπευτικό βότανο πρέπει (όπως συμβαίνει με όλα τα βότανα) να συμβουλευτούμε τον θεράποντά ιατρό μας τόσο για τον εάν πρέπει όσο και σε ποια δόση.

Πηγή: http://el.wikipedia.org και http://praktikesidees.gr

Leave a Reply