Η «δύναμη» των βιταμινών

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς έχει αντιοξειδωτική λειτουργία, είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση της καρνιτίνης, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, είναι σημαντική για την αναγέννηση της βιταμίνης Ε και συμβάλει στην επούλωση των τραυμάτων.

Ακόμη, η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού (απέναντι σε ασθένειες όπως το κρυολόγημα), δρα κατά των εκφυλιστικών νοσημάτων (όπως είναι ο καταρράκτης) και είναι απαραίτητη για την αναγωγή της προλίνης σε υδροξυ-προλίνη, η οποία αποτελεί και τον δομικό λίθο του κολλαγόνου.

Η συνιστώμενη πρόσληψη της βιταμίνης C  για ενήλικες άνδρες είναι 75 mg την ημέρα και για τις γυναίκες 60 mg, η οποία διαφοροποιείται όταν η γυναίκα διανύει περίοδο εγκυμοσύνης ή όταν θηλάζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 70 mg την ημέρα και 100 mg την ημέρα αντίστοιχα.

Οι βιταμίνες -που είναι χημικές ενώσεις απαραίτητες για τη φυσιολογική αύξηση του οργανισμού τις οποίες, όμως, δεν μπορεί ο ίδιος να συνθέσει- χωρίζονται ανάλογα με τη δομή, τη λειτουργία και τη διαλυτότητά τους σε δύο βασικές κατηγορίες: στις υδατοδιαλυτές και στις λιποδιαλυτές.

Detox-Para-Purificar-El-Cuerpo

Οι βιταμίνες είναι χημικές ενώσεις απαραίτητες για τη φυσιολογική αύξηση του οργανισμού τις οποίες, όμως, δεν μπορεί να συνθέσει ο ίδιος

 

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες εντοπίζονται διαφορές που αφορούν στον μεταβολισμό, στην απορρόφηση, στην αποθήκευση και στην απέκκρισή τους.

Οι υδατοδιαλυτές:

  • συνδέονται με αντιδράσεις μεταφοράς ενέργειας
  • απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό
  • αποθηκεύονται σε μικρό ποσοστό σε όλους τους ιστούς
  • απεκκρίνονται από τα ούρα

Οι λιποδιαλυτές:

  • συμμετέχουν σε αντιδράσεις μεταβολισμού των δομικών συστατικών του οργανισμού
  • για να απορροφηθούν είναι απαραίτητη η παρουσία παγκρεατικής λιπάσης και χολικών αλάτων
  • αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό και λιγότερο στο ήπαρ
  • απεκκρίνονται από τα κόπρανα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Design by Holistic Fitness