Πως οι ημικρανίες σχετίζονται με την διατροφή

Η ημικρανία είναι μία κλινικά αναγνωρισμένη κατάσταση, η οποία πλήττει το 8-20% του πληθυσμού, προκαλώντας χρόνιους και δυνατούς πόνους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ζωή των ανθρώπων αλλά και να χάνονται πολλές ημέρες από την εργασία. Πολλοί άνθρωποι που πλήττονται από αυτή την πολύ οδυνηρή μορφή πονοκέφαλου, ισχυρίζονται ότι οι κρίσεις ημικρανίας τους σχετίζονται με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όπως πολύ ώριμα τυριά, αλκοολούχα ποτά (και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί), τουρσιά και άλλα μαριναρισμένα λαχανικά και ψάρια, αλλά και φρούτα όπως η μπανάνα και το αβοκάντο. Η ικανότητα του οργανισμού να μπορεί να αδρανοποιεί τις αμίνες που βρίσκονται σε κάποιες τροφές, μπορεί να εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι πλήττονται και άλλοι όχι.

Οι αμίνες είναι αζωτούχες ενώσεις οι οποίες βρίσκονται σε όλη την τροφική αλυσίδα, τόσο σε ζωικούς όσο και σε φυτικούς οργανισμούς, αλλά και βακτήρια, σχετίζονται δε με τις χαρακτηριστικές γεύσεις και τα αρώματα των τροφών.

Η ισταμίνη, η φενυλεθυλαμίνη και η τυραμίνη είναι τρεις από τις αμίνες που έχουν συσχετιστεί με τις ημικρανίες. Φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις αμίνες σε ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα να παραμένουν στον οργανισμό, να περνάνε στο αίμα και να προκαλούν ημικρανίες.

Η συσχέτιση των αμινών με τις ημικρανίες αναγνωρίστηκε, για πρώτη φορά, στους ασθενείς με φυματίωση οι οποίοι λάμβαναν φάρμακα με αναστολείς της μονοάμινης οξειδάσης (ΜΑΟ), ένα ένζυμο που συμβάλλει στο μεταβολισμό των αμινών.

Η πρόσληψη των συγκεκριμένων αναστολέων είχε σαν αποτέλεσμα να μην ‘αποτοξινώνεται’ ο οργανισμός από τις αμίνες, οι οποίες περνούσαν στην κυκλοφορία, αυξάνοντας τη συγκέντρωση αμινών στο αίμα. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς δήλωσαν ότι είχαν ημικρανίες μετά από την κατανάλωση κάποιων τροφών.

Αλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τις ημικρανίες είναι η κληρονομικότητα, το στρες, αλλά και οι ορμονικές αλλαγές (κατάσταση που πιθανόν να εξηγεί το γιατί οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο).

Επιπλέον οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ή η έλλειψη αυτού, η παράλειψη γευμάτων και οι εξαντλητικές δίαιτες ανήκουν στους παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση ημικρανίας.

Είναι πολύ πιθανόν οι ημικρανίες να οφείλονται σε κάποια κληρονομική κατάσταση που να σχετίζεται με την έλλειψη της μονοάμινης οξειδάσης (ΜΑΟ).

Πάντως για όσους θέλουν κατανοήσουν καλύτερα το που οφείλονται οι ημικρανίες τους, θα πρέπει να κρατάνε ένα ημερολόγιο για μία χρονική περίοδο κάποιων μηνών. Αυτό θα βοηθήσει στην αναγνώριση κάποιων συνηθειών διατροφικών ή μη, οι οποίες σχετίζονται με τις κρίσεις ημικρανίας.

Παράλληλα ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, η συστηματική σωματική άσκηση αλλά και η διαχείριση του στρες μπορεί και να αποτρέπουν την εμφάνιση ημικρανίας.

Πηγή: http://www.care.gr

Leave a Reply