Διατροφικοί θησαυροί κρυμμένοι σε ένα τόσο μικρό ψάρι…

Από τα Ομηρικά έτη η σαρδέλα αποτελούσε μια φθηνή μα πολύ αγαπημένη τροφή των Ελλήνων με πολλά ευεργετικά για την υγεία στοιχεία. Στις μέρες μας δυστυχώς όμως, έχει μετατραπεί σε υποτιμημένο πιάτο.

Η σαρδέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σελήνιου, φωσφόρου, ασβεστίου, βιταμινών D, B12 και Β3, πολύτιμων για τον οργανισμό μετάλλων και ακόμη των πιο αναγκαίων λιπαρών οξέων, των  Ω-3 και Ω-6. Τεράστιοι διατροφικοί θησαυροί είναι τελικά κρυμμένοι σε ένα τόσο μικρό ψάρι.

Η βιταμίνη D που περιέχει, βοηθά τα οστά μας να απορροφήσουν το ασβέστιο που επίσης μας προσφέρει η ίδια.

Ακόμη, μας προσφέρει το συνένζυμο Q10 που ενισχύει το νευρικό σύστημα, δυναμώνει το ανοσοποιητικό, βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης και ενεργεί κατά της κόπωσης.

69

Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα παράγει μόνος του τα λιπαρά οξέα που περιέχει η σαρδέλα και που είναι απολύτως απαραίτητα στον οργανισμό

Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα παράγει μόνος του τα λιπαρά οξέα που περιέχει η σαρδέλα. Είναι αυτά που μπορούν να μας προστατεύσουν από την καρδιοπάθεια, που ενισχύουν τη διανοητική λειτουργία του εγκεφάλου, που μειώνουν την πίεση του αίματος και την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, που προστατεύουν την υγεία των ματιών και συμβάλουν καθοριστικά στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.

Επίσης, τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα έχουν την ιδιότητα να ενισχύσουν την παραγωγή των ισχυρών ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία μας προσφέρουν τέλεια και λαμπερή επιδερμίδα.

Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Ουρολογίας του Πανεπιστημίου «Mc Gill» του Μόντρεαλ σχετική με τα λιπαρά ψάρια, οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά ω-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν 63% μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη.

newego_LARGE_t_821_106085680_type12364

Ένα πολύ φθηνό και πλούσιο γεύμα, που θα πρέπει να καταναλώνουμε τακτικά

Ψάρι για δίαιτα

Το ψάρι αυτό είναι μια πολύ καλή επιλογή όταν κάνουμε δίαιτα, επειδή μια μερίδα ψητές σαρδέλες αντιστοιχεί σε μόνο 180 θερμίδες.

Οι σαρδέλες όμως, δεν συνιστώνται σε ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα ή νεφρικά προβλήματα, καθώς περιέχουν πουρίνες που αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα.

Ένα πολύ φθηνό και πλούσιο γεύμα, που θα πρέπει να καταναλώνουμε τακτικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Πρώτη φωτογραφία 

Μια απίστευτη φωτογραφία του Steve De Neef, κοντά στο Cebu των Φιλιππίνων: Σχηματισμός από σαρδέλες! Συνεργάζονται, δημιουργώντας την εικόνα ενός δελφινιού, ώστε να αποφύγουν επίθεση από κάποιο μεγαλύτερο, αρπακτικό ψάρι!

Holistic Fitness Team

 

 

 

 

 

 

 

 

, , ,

Comments are closed.

Design by Holistic Fitness