Απομυθοποιώντας τρεις διατροφικούς μύθους

Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που μας δημιουργούν σύγχυση σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα αποτελέσματα μελετών αμφισβητούν πληροφορίες που θεωρούσαμε δεδομένη. Στον αντίποδα υπάρχουν μύθοι σχετικά με τη διατροφή που συνεχώς ανακυκλώνονται κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα της σωστής επιλογής τροφών. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη ζωή σας ευκολότερη καταρρίπτοντας τρεις γνωστούς διατροφικούς μύθους.

Μύθος 1ος Η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί ήδη από το 1969 με τη δημοσίευση μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA) που έδειξε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή λίπος δεν επηρεάζουν την παραγωγή λιπαρότητας του δέρματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την ακμή vulgaris.

Μύθος 2ος: Τα αυγά συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο. Ένας μύθος που στηριζόταν μέχρι πρόσφατα σε γερά πόδια. Στην πραγματικότητα, ακόμη και ορισμένοι διατροφολόγοι θα σας δώσουν οδηγία να αποφεύγετε τα αυγά ή τους κρόκους αυγών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1982 στο περιοδικό American Society for Clinical Nutrition μελέτη διαπιστώνει πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης των αυγών και της στεφανιαίας νόσου. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι, στο δείγμα των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη η κατανάλωση αυγών δεν είχε επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Μύθος 3oς: Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά προϊόντα. Είναι εύκολο για πολλούς ανθρώπους να το πιστεύουν αλλά είναι μύθος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά, αλλά σημειώνουν πως τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας σας προστατεύουν δεν περιέχουν φυτοφάρμακα. Ωστόσο μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να προσφέρουν μια πιο ποιοτική διατροφή.

Συντακτική ομάδα taebo.gr

Leave a Reply